El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, durant la seva valoració de la cimera de l'Eurogrup
El president espanyol en funcions, José Luis Rodríguez Zapatero.
Brussel·les

Zapatero assegura que la disciplina fiscal és el major estímul que necessita l'economia en aquest moment

El president del govern en funcions, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat que el control del dèficit és l'estímul més gran que necessita l'economia en aquest moment, ja que cal reduir "dràsticament" les tensions dels mercats perquè torni la liquiditat als bancs, flueixi el crèdit a empreses, augmenti l'ocupació i creixi la demanda. Zapatero ha recordat que Espanya i Europa van recórrer el 2008 als estímuls fiscals per afrontar una crisi de molta "envergadura i gravetat", i que això va acabar generant un problema de deute sobirà.

Actualitzat
"Aquest és  l'estímul més gran", ha assenyalat Zapatero en una roda de premsa després de la Cimera europea, on ha assegurat que els estímuls que necessita la zona euro i, en particular Espanya, són "confiança, credibilitat i sostenibilitat" per millorar la capacitat de finançament.

Ara toca imposar disciplina fiscal i una vegada que s'aconsegueixi es podran posar en marxa, segons Zapatero, altres estímuls de diferent naturalesa, fiscals o monetaris, per fomentar l'activitat econòmica i la creació d'ocupació. "Però, de moment, això és el més important", ha argumentat.

L'encara cap de l'Executiu ha recordat que Espanya i Europa van recórrer el 2008 als estímuls fiscals per afrontar una crisi de molta "envergadura i gravetat", i que això  va acabar generant un problema de deute sobirà a causa, sobretot, del problema grec i del risc sistèmic que va provocar.

Així, ha defensat la necessitat de controlar "estrictament" el dèficit estructural per evitar que en futurs períodes de recessió el problema recaigui amb "gran virulència" sobre el deute. "Hi ha circumstàncies excepcionals, però el dèficit estructural ha d'estar estrictament controlat", ha assenyalat.
Anar al contingut