Pamplona

Zapatero assegura que es complirà la llei de partits, l'endemà que el jutge Garzón no il·legalitzés el partit ANB

El govern espanyol no es desviarà de la llei de partits perquè només puguin acudir a les urnes les formacions que compleixin la legislació. Així ho ha dit a Pamplona el president José Luis Rodríguez Zapatero, que ha reiterat que aplicaran l'esperit i la lletra de la norma. Aquestes declaracions arriben només un dia després que Garzón determinés que no hi ha relació entre Acció Nacionalista Basca i Batasuna. Ángel Acebes ha respost al president des d'Astúries, on ha qüestionat la voluntat del govern d'apartar Batasuna dels ajuntaments. Esquerra Unida dóna suport a la decisió de l'Audiència Nacional i critica que el PP vol "il·legalitzar tot el que es mou".

Actualitzat
Zapatero ha explicat a Pamplona, en un acte de precampanya del PSOE per les municipals del 27 de maig, que el ministeri fiscal i l'advocacia de l'Estat actuaran d’acord amb la llei. De moment, el jutge de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón ha resolt no suspendre l'activitat d'Acció Nacionalista Basca (ANB) perquè no existeix el "més mínim" indici que vinculi aquest partit amb ETA i Batasuna.

El cap de l'executiu ha subratllat que, davant els comicis municipals i autonòmics del 27 de maig, la democràcia fixa unes regles. Zapatero reitera que complirà aquestes regles i que el govern “aplicarà en la lletra i l’esperit tots els termes de la llei de partits perquè concorrin a les eleccions només els que respectin les normes i el contingut de la legislació".

Zapatero ha aprofitat la seva intervenció per defensar l’"esforç" que ha realitzat el govern per assolir la fi de la violència d'ETA. El líder socialista creu "el futur és la pau necessària i el passat és la violència intolerable".

Acebes: “Hi ha proves de sobres”

A les files del Partit Popular no s’empassen la versió de Zapatero i l’encarregat de fer-ho saber ha estat el seu secretari general, Ángel Acebes. Sosté que hi ha proves "de sobres" per saber que el partit ANB és el mateix que Batasuna i afegeix que al govern "li falta voluntat política per evitar que els terroristes es presentin a les eleccions".

En un míting a Villaviciosa, Acebes ha assegurat que Zapatero tenia a les seves mans la il·legalització de la formació, i ha optat per "no moure ni un dit". El secretari general adverteix que si els etarres tornen a les institucions "cobrant els diners de tots els espanyols", Espanya es convertirà en l'únic país democràtic que té terroristes als ajuntaments; i ha conclòs durament: “El govern central ha cedit al xantatge dels terroristes". I fins i tot ha anat més enllà i ha assegurat que la prova que el partit ANB es legalitzi confirma les sospites que el govern “està complint el que en el seu moment va pactar amb ETA".

“Il·legalitzar tot el que es mou”

Esquerra Unida, amb una visió més pròxima a Zapatero que al PP, comparteix la decisió del jutge Garzón i hi dóna suport. El coordinador general de la formació, Gaspar Llamazares, creu que la resolució de l’Audiència Nacional "s'ajusta al dret". En aquest sentit, ha criticat l'actitud dels populars perquè, assegura, volen "il·legalitzar tot el que es mou".

Llamazares considera que el PP és molt frívol en relació amb la llei de partits i utilitza la llei com una guerra preventiva confonent l’estat de dret amb un estat d'excepció. Per IU, ens trobem davant una formació política en què s'enquadra el món abertzale i que condemna la violència de forma clara. Llamazares considera que això és el més positiu que ha passat en els últims temps en relació amb la qüestió basca.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut