Madrid

Zapatero anuncia que el reglament d'estrangeria "clarificarà" l'empadronament dels immigrants irregulars

El president espanyol José Luis Zapatero ha anunciat al Congrés que el reglament de la llei d'estrangeria clarificarà els termes en què s'ha de fer el padró d'immigrants. Zapatero vol aturar així la controvèrsia que va generar la intenció de l'alcalde de Vic, d'Unió Democràtica, de no empadronar els immigrants sense papers emparant-se en la llei d'estrangeria.

Actualitzat
El president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat al Congrés que el reglament de la llei d'estrangeria, en el qual treballa l'executiu "amb tota rapidesa", haurà de "aclarir algunes coses i, per descomptat, tot el que afecta el padró municipal". En la sessió de control al govern, Zapatero responia així a preguntes del portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, per a qui la política d'immigració desenvolupada pel govern "no ha estat un bon model" i no ha generat "confiança per part de la ciutadania".

En aquest sentit, Duran i Lleida ha reclamat la creació d'"un fons important en favor dels ajuntaments", així com ha demanat que l'executiu els faciliti els instruments jurídics necessaris per "poder controlar el registre en els habitatges" i així evitar els anomenats "pisos pastera".

Zapatero està "disposat a considerar tot allò que tingui a veure amb el fet d'incrementar les possibilitats perquè en l'àmbit local, el més propici, s'aconsegueixi més integració" encara que ha instat a afrontar el debat "des d'una visió positiva". Segons el president del govern, s'ha de "fer una valoració una mica més ponderada del que ha estat el repte que la societat i les diferents administracions han hagut d'assumir com a conseqüència del fenomen intens de la immigració". "Aquest judici ponderat em porta a subratllar que la societat espanyola ha assumit molt bé aquest procés, que ha aportat coses importants a la nostra economia".

Reglament d'estrangeria

D'altra banda, Zapatero ha respost a Duran i Lleida sobre l'elaboració del reglament per a la llei d'estrangeria, que va entrar en vigor l'11 de desembre passat, i ha assegurat que l'executiu "ja ha iniciat els treballs de desenvolupament de la llei" i els està impulsant "amb tota rapidesa".

En concret, ha apuntat que l'1 de febrer "es van iniciar els treballs a la taula de diàleg social per arribar a un primer acord fonamental" entre els sindicats i la patronal sobre la feina dels estrangers a Espanya. Així mateix, ha dit que el dia 9 es va obrir "un segon àmbit de diàleg", per la qual cosa "ha convidat" comunitats autònomes i entitats locals a "realitzar les observacions i propostes que considerin convenients".
Anar al contingut