Montevideo

Zapatero adverteix a ETA que són els principis fixats pel govern els que porten la veu en el procés de pau

El president espanyol ha reaccionat a l'últim missatge d'ETA en el qual la banda terrorista alertava d'un possible trencament del procés de pau a Euskadi si el govern no complia els seus compromisos. José Luis Rodríguez Zapatero ha assegurat que mantindrà els principis fixats pel seu executiu en el procés -l'absència de violència i el diàleg en un marc de legalitat- i ha assegurat que aquests eixos són els que porten la veu cantant en el camí cap a la pau. Zapatero també ha invitat Mariano Rajoy a la reflexió després que el líder del PP demanés al govern que deixi de cedir a ETA i trenqui el procés iniciat des de la treva declarada per la banda.

Actualitzat

"El govern ha estat, està i estarà ferm en els seus principis". D'aquesta manera ha valorat el president espanyol l'últim comunicat d'ETA, publicat en el darrer número del butlletí intern de la banda. José Luis Rodríguez Zapatero ha assegurat que aquests principis, amb els quals, ha subratllat, s'ha compromès "una i altra vegada" davant les forces polítiques i els ciutadans, marcaran el camí que seguirà recorrent el procés de pau.

El president espanyol ha recalcat que la societat i ETA coneixen aquests principis de l'executiu i ha defensat el diàleg i la legalitat durant el seu recorregut. També ha subratllat que el més important són els fets en un procés que ha reiterat que serà "llarg, dur i difícil".

La resposta contundent del president, feta des de Montevideo, on des de divendres ha participat en la Cimera Iberoamericana, era un missatge a la banda terrorista però també al líder de l'oposició, que aquest dissabte va lamentar que sigui la banda terrorista qui porti la veu cantant. Zapatero considera negatiu el debat sobre valoracions de comunicats d'ETA i ha invitat Mariano Rajoy a reflexionar sobre l'últim missatge de la banda perquè, assegura, "d'aquesta forma deduirà el contrari del que ha dit".

Discreció i prudència sobre el robatori

Sobre la marxa de les investigacions del robatori de 350 pistoles a França, Zapatero ha assegurat que les investigacions encara no han conclòs, però que totes les hipòtesis apunten a la banda terrorista. Davant la possibilitat que si es confirma aquesta autoria pugui deduir-se que hi ha una escissió en el si d'ETA, el president ha insistit que la informació que ha de tenir el govern en relació amb el robatori ha de ser "segura i contrastable", per valorar l'abast del que representa aquest fet. Per això ha subratllat la necessitat de treballar "amb un marge de prudència i discreció".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut