Rubalcaba, amb Miguel Sanz i Yolanda Barcina. (Foto: EFE)
Rubalcaba, amb Miguel Sanz i Yolanda Barcina. (Foto: EFE)
Pamplona

Yolanda Barcina i Miguel Sanz cobraven dietes dobles de Caja Navarra per reunir-se el mateix dia

L'associació Kontuz ha denunciat que l'actual presidenta de Navarra hauria cobrat 3.400 euros i el seu antecessor, 5.300, per haver-se reunit dues hores. Van passar les dietes dobles, quan entre reunió i reunió hi havia 30 minuts de diferència.

RedaccióActualitzat
L'actual presidenta de Navarra, Yolanda Barcina, i el seu antecessor al càrrec, Miguel Sanz, haurien cobrat dietes dobles de Caja Navarra reunint-se dues vegades el mateix dia amb només mitja hora de diferència. En un sol dia i per dedicar dues hores a escoltar un informe de Caja Navarra, Sanz hauria passat dietes per valor de 5.300 euros i Barcina, per 3.400 euros. El col·lectiu cívic Kontuz de Pamplona ha denunciat Sanz i també  l'exdirector general de Caja Navarra Enrique Goñi, després d'accedir a les actes de les reunions de l'entitat financera.

Kontuz ha proposat a la comissió permanent de la Junta d'Entitats Fundadores (JEF) de Caja Navarra que es retornin les "escandaloses" dietes cobrades, que paguen a 57 euros el minut de reunió. En alguns casos, més. L'expresident Miguel Sanz, l'actual presidenta i llavors alcaldessa de Pamplona, Yolanda Barcina, l'exconseller d'Economia i Hisenda Álvaro Miranda i l'actual alcalde de Pamplona, Enrique Maya, van formar part d'aquesta comissió a partir del moment de seu nomenament.

El portaveu de l'associació, Patxi Zamora, ha explicat que la documentació demostra que es van repartir "dietes milionàries" en deu ocasions. Aquestes reunions "es van estructurar deliberadament perquè els càrrecs públics cobressin el màxim possible" i, així, cada dia de feina "es va dividir en dues sessions, malgrat que es van fer" d'un sol cop. Això els permetia aixecar actes dobles i cobrar doble.

Els advocats de Kontuz estan estudiant aquestes reunions dobles per si fossin constitutives d'algun delicte societari.

Després de fer-se públiques aquestes acusacions, Miguel Sanz ha demanat comparèixer voluntàriament en comissió parlamentària per explicar diferents aspectes relacionats amb la gestió de Caja Navarra, integrada en Banca Cívica, que, al seu torn, ha estat adquirida per Caixa Bank. L'expresident navarrès ha assegurat que no té res a amagar i que el seu objectiu és explicar amb claredat el que ha passat.

A banda de la denúncia de Kontuz, que està investigant la justícia, UPyD n'ha presentat una altra per presumpta apropiació indeguda, estafa i falsificació de comptes per alterar el preu en la sortida a borsa de Banca Cívica, formada per Caja Navarra, Caja Burgos, Caja Canarias i Caja Sol. El Jutjat d'Instrucció número 3 de Pamplona s'ha inhibit a favor de l'Audiència Nacional.
Anar al contingut