Barcelona

Yasmina Reza obre Sant Jordi i augura el final de les ideologies

Ha fet el pregó a l'Ajuntament de Barcelona explicant el sentit que té per a ella la literatura

RedaccióActualitzat

L'escriptora, dramaturga i actriu Yasmina Reza ha obert el pregó de la Diada de Sant Jordi a l'Ajuntament de Barcelona, on ha resumit per què escriu.

"Escric per evitar el temps. És una activitat més fisiològica que intel·lectual, que té a veure amb els sentits. Es tracta d'una activitat que té a veure amb la vista, l'oïda, l'olfacte, la intuïció, així com amb les passions, la malenconia, l'alegria, encara que, en el fons, segueix sent molt misteriosa".

En un diàleg amb el director del Teatre Nacional de Catalunya, Xavier Albertí, ha comparat la rosa i el llibre.

"La rosa ajuda a viure, però és inexplicable. La literatura també és bonica, ajuda a viure i és inexplicable."

Yasmina Reza ha parlat sobre la necessitat humana de representar la vida constantment i de llegir sobre éssers ficticis o imaginaris. L'autora de l'exitosa peça teatral 'Art', que Albertí ha considerat "clau" en la dramatúrgia contemporània, ha dit no considerar-se escriptora, ni voler ser la representant de la literatura i de les lletres.

 

 

Albertí ha atribuït a Reza la capacitat de donar veu a les persones corrents i ha destacat la seva llibertat creativa en tot moment, davant el que la dramaturga ha enaltit la llibertat individual com el "bé més preuat".

♦ Temporada Alta estrena la versió catalana del gran èxit internacional "Art", amb Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva

Després d'haver presentat el seu últim llibre, "Babilònia" al migdia, l'escriptora ha tornat a parlar de política a les portes de les eleccions franceses del diumenge, i ha dit que els resultats són imprevisibles.

"A França, presenciem la mort de les ideologies: la dreta s'ha enfonsat per decepció i l'esquerra també."

Abans de Yasmina Reza han estat pregoners de Sant Jordi autors com José Saramago, Antonio Tabucchi, Claudio Magris, Bernardo Atxaga, Alessandro Baricco, Donna Leon, José Luis Sampedro o Albert Sánchez Piñol.

Anar al contingut