Rinoceront mort amb la banya tallada (Reuters)
Rinoceront mort amb la banya tallada (Reuters)

La Xina torna a legalitzar el comerç de banyes de rinoceront i ossos de tigre

ONGs com Greenpeace denuncien la decisió i recorden que no hi ha cap evidència científica darrere el seu ús

Actualitzat

El govern xinès ha tornat a legalitzar el comerç de banya de rinoceront i de pols d'ossos de tigre per a usos mèdics i científics. Des del 1993 estava prohibit vendre'n, però ara permetran que se'n comercialitzi només si és d'animals de cria i "sota circumstàncies especials".

També serà necessari demanar un permís per comerciar amb qualsevol producte que contingui elements d'aquests.

La decisió ha despertat crítiques dels defensors de la natura, que preveuen un augment de la caça furtiva, com el consultor de fauna i medi ambient Joseph O'Corey:

"El que veurem ara és que els caçadors furtius faran servir el comerç interior a la Xina per blanquejar producte il·legal."

A més, les ONG recorden que no hi ha cap evidència científica que aquestes substàncies provinents de tigres i rinoceronts tinguin efectes curatius i que el seu ús és totalment prescindible.

Greenpeace Àfrica ha emès un comunicat denunciant que la decisió de la Xina podria tenir "repercussions directes sobre aquesta espècie en perill d'extinció". L'assesor polític de l'organització ecologista, Fredrick Njehu, lamenta les conseqüències de la legalització:

"La decisió de la Xina de reobrir el comerç de banya de rinoceront i ossos de tigre no només reactivarà la demanda de productes provinents del rinoceront, sinó que també contribuirà a l'increment d'altres activitats il·legals."

Consideren que aixecar aquesta prohibició després de 25 anys "contradiu el lideratge que la Xina ha demostrat recentment en abordar el comerç il·legal de vida silvestre" i insten el govern xinès a mantenir la prohibició, "que ha sigut tan important per a la conservació d'aquestes espècies icòniques".

 

Notícia relacionada: La venda de banya de rinoceront torna a ser legal a Sud-àfrica

 


Ol Pejeta, el principal santuari de rinoceronts negres de l'Àfrica de l'est, situat a Kènia, qualifica la nova normativa de "devastadora" perquè "afegirà una pressió greu i desacredita els avanços que estaven fent en la protecció de vida salvatge després de prohibir el marfil l'any passat".

 

Populars a la Xina

En canvi, des de la medicina xinesa no es veu el risc per als animals salvatges, i defensen l'eficàcia d'aquests productes per a moltes patologies, malgrat que la ciència mai n'ha pogut demostrar cap benefici.

Els productes elaborats amb banya de rinoceront són molt populars a la Xina i el Vietnam, on s'associa amb l'èxit social i se li atribueixen propietats curatives i afrodisíaques.

ARXIVAT A:
Maltractament animalXinaMedi ambient
Anar al contingut