Ximo Puig en l'acte institucional del 9 d'Octubre
Ximo Puig en l'acte institucional del 9 d'Octubre
València

Ximo Puig demana unitat per "trencar els murs de la invisibilitat valenciana" i aconseguir un millor finançament

Puig promet en el 9 d'Octubre "que el problema valencià" es convertirà "en part de la solució d'Espanya"

RedaccióActualitzat

El País Valencià celebra avui el 9 d'octubre, la seva diada nacional, amb el problema del finançament autonòmic com a eix central de la reivindicació del govern presidit per Ximo Puig.

A això s'ha referit al discurs institucional on s'ha proposat com a primer objectiu treure els valencians de la invisibilitat política dins d'Espanya. Ximo Puig ha apel·lat a la unitat per "trencar els murs de la invisibilitat valenciana" i "tornar a estar presents en els grans debats de futur".

Puig ha reclamat aquesta unitat als valencians per aconseguir un bon finançament autonòmic. El president valencià creu que un millor finançament per a València és part de la solució dels problemes d'Espanya.

"Aconseguirem que el problema valencià es converteixi en part de la solució d'Espanya"

El president valencià ha remarcat que fa poc més d'un any el seu govern va iniciar "un temps de reparació, reconstrucció i renaixement" i ha assenyalat que el problema valencià "existeix" però que s'ha avançat amb l'acord històric de tota la societat valenciana "per superar la invisibilitat que acabarà amb la desigualtat".

El cap del Consell ha indicat que la societat valenciana "està netejant-se el fang del camí" i ha recordat que fa uns anys quan a Espanya es deia que un problema no tenia solució es deia que "s'estava valencianitzant".

"Avui valencianitzar significa capacitat d'enteniment, reparació de drets i reconstrucció econòmica, força i unitat per defensar la causa justa del finançament"

Ximo Puig ha finalitzat el seu discurs citant el poeta Vicent Andrés Estellés i proclamant: "Hi haurà un dia en què no podrem més i llavors ho podrem tot. Eixe dia ha arribat".

Oltra lliura els Premis 9 d'Octubre

L'acte institucional del 9 d'Octubre s'ha celebrat al Palau de la Generalitat. La vicepresidenta valenciana, Mònica Oltra, ha presentat els Premis 9 d'Octubre a destacades personalitats de la societat valenciana, que ha lliurat el president, Ximo Puig.

Un dels moments més emotius ha estat quan s'ha lliurat l'Alta Distinció de la Generalitat per primera vegada a una dona: la primera atleta valenciana, mestra i ara activista de 103 anys, Alejandra Soler.

Destaquen també els que han rebut l'escriptor i president d'Acció Cultural, Joan Francesc Mira; el premi per a l'últim brigadista maqui Josep Almudéver; i els guardons als artistes Juan Genovés i Manolo Boix. 

Anar al contingut