Madrid

Xavier Domènech culpa Rajoy de no voler seure a dialogar

Domènech i Iglesias coincideixen a dir que és una gran irresponsabilitat aplicar el 155 per una DUI que no s'ha produït i que l'única solució és pactar un referèndum

RedaccióActualitzat

 

El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, culpa Mariano Rajoy de rebutjar el diàleg en el conflicte català.

"Això té a veure amb el fet que s'asseguin i parlin d'una vegada, i, és cert i cal ser justos: qui no ha plantejat asseure's i parlar és el president del govern, Mariano Rajoy."

 

Domènech qualifica d'"irresponsabilitat manifesta" l'aplicació del 155, que és una decisió sense fonament i que no ho entén ni la ciutadania ni Europa.

"El que queda clar és que algú pretén suspendre l'autonomia de Catalunya dient que ha passat una cosa que no ha passat i que això és absolutament incomprensible per la majoria de la població, de tota la ciutadania i incomprensible a nivell europeu."

 

I considera que "tard o d'hora hauran de parlar" i que hi ha "un inici de solució que es diu diàleg".

"Si ara no és el moment que Rajoy cridi Carles Puigdemont per parlar, encara que no es posin d'acord, no sé quan ha de ser."

Considera que el govern espanyol no ha entès la situació i que és qui, davant del que està passant, hauria d'haver proposat el diàleg.

"Això no va de majories parlamentàries. A Catalunya el 80 per cent de la població, amb una gran transversalitat en el vot,  creu que se solucionaria amb un referèndum pactat. Hi  va haver l'1 d'octubre. I al final amb qui ha de plantejar-se dialogar un govern que vulgui  mantenir l'ordre constitucional i la legitimitat és un govern que hauria de pensar quina oferta i quin diàleg planteja a la majoria de la societat catalana."

 

Als passadissos del Congrés també ha parlat el líder de Podem, Pablo Iglesias que creu que l'aplicació del 155 aboca a "una involució democràtica". Iglesias qualifica la situació "de preocupant".

 

 

El líder de Podem insisteix que la solució més sensata passa per fer un referèndum acordat i amb garanties.

"Volen derrotar els independentistes, però ho volem per la força dels vots. Defensar és convèncer, no vèncer. La qüestió catalana vol una solució, no de cartes ni comunicats, i nosaltres tenim una solució que potser no convenç a tothom però almenys és una solució que permet una via democràtica."

I afegeix que no veu que ni el govern espanyol ni el de la Generalitat plantegin solucions.

Iglesias ha estat crític amb l'actitud dels socialistes, de qui ha dit que sembla que viuen "un envelliment prematur del nou PSOE" que dona suport al govern del Partit Popular i "a un govern corrupte i profundament irresponsable".

"El que fa el PP i l'extrema dreta de Ciutadans és empènyer més ciutadans catalans a voler marxar."

Iglesias lamenta que la qüestió catalana no permeti parlar d'altres problemes importants per al país com d'uns nivells de corrupció inacceptables" i de "la situació de pobresa d'un terç de la població" a Espanya.

 

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-O
Anar al contingut