Barcelona

Xat íntegre d'Alfred Bosch (ERC - RCat - Cat Sí)

El 324.cat reprèn, amb motiu de les eleccions generals del 20-N, els xats amb els candidats. En aquesta ocasió, els nostres usuaris tindran l'oportunitat de conversar amb els caps de llista per Barcelona al Congrés, que passaran per la redacció del 324.cat després de ser entrevistats per Ariadna Oltra al programa "Els matins" de TV3. Avui ha estat el torn del cap de llista per Barcelona d'ERC - RCat - Cat Sí, Alfred Bosch. Ahir el convidat va ser el cap de llista per Barcelona d'ICV-EUiA, Joan Coscubiela.

RedaccióActualitzat
El cap de llista per Barcelona al Congrés d'ERC-RCat-Cat Sí, Alfred Bosch, ha respost en directe al xat del 324.cat als usuaris que li han plantejat preguntes referents a la seva proposta electoral. Alfred Bosch ha parlat de la independència, afirmant que "amb més democràcia, si una majoria dels catalans la desitgem, ho expressem i votem amb conseqüència, serà indeturable". El cap de llista també ha comentat que qui més "malversa" és l'estat central i que "Defensa, els ministeris superflus i coses com el Senat o la Corona són perfectament retallables" i no caldria fer-ho en sanitat o educació.

Quan l'usuari 'Toni' ha preguntat sobre les centrals nuclears, Bosch ha mencionat que en una visita a les Terres de l'Ebre va dir "ben clar" que són partidaris d'aturar qualsevol "risc nuclear".

A més, el cap de llista per Barcelona ha volgut recordar que la seva presència al Congrés ajudarà a tenir més veu a Madrid i que els seus vots no es convertiran en diputats "invisibles". "Nosaltres farem el més constructiu en aquesta circumstància: plantar cara, dir molt clar i ferm el que volem i defensem, i anar creixent Catalunya endins, que és on hem de buscar i trobar la justícia i la llibertat nacional".

Alfred Bosch s'ha compromès a respondre totes les preguntes que havien quedat pendents durant el xat.

Martí: Voldria saber per què ERC i RCat no han pogut pactar amb SI. Quin és el problema?

Martí, ERC ha volgut sempre presentar una candidatura unitària de l'independentisme a aquestes eleccions. Sincerament pensàvem que SI s'hi sumaria, però finalment no ho ha fet. Ho lamento, però en tot cas haurien de ser ells els que diguin per què.

Guest: Creu que amb la independència es podria crear un marc on realment fos la ciutadania qui governés i no els mercats? Realment les classes treballadores i mitjanes viuríem millor?

Sense cap mena de dubte les classes treballadores i mitjanes viuríem millor. Pensa que cada minut marxen a Madrid per no tornar 40.000 euros, i mentrestant falten diners per a sanitat, educació, dependència...
També estic convençut que la Catalunya independent seria més democràtica que Espanya, però en qualsevol cas, haurà de ser el poble de Catalunya qui ho decideixi en un procés que haurà d'acabar en una Constitució.

David: Altres nacions han proclamat la independència al seu propi Parlament. Creus que és possible fer-ho des del Parlament de Catalunya?

David, ERC està a favor de la independència i és obvi que el nostre vot hi és favorable. Malauradament, CiU no assumeix encara la independència. En el moment que ho faci, els vots de CiU i ERC farien que Catalunya fos independent. Amb una majoria parlamentària no dubto que es proclamaria la independència.

SAS: No creieu que el millor per a Catalunya és unir tots els partits que veritablement volen la independència i un cop l'haguem aconseguit que es divideixin? Perquè si tots voleu només el poder, no arribarem enlloc.

SAS, en aquestes eleccions espanyoles ERC ha fet una aposta per la unitat de l'independentisme. Malauradament, no s'hi han sumat totes les forces independentistes, però tampoc tots els independentistes han votat històricament partits independentistes. Però imaginem-nos què passaria si en lloc d'haver 25 diputats invisibles del PSC-PSOE, hi hagues 25 o 30 diputats d'ERC al Congrés. Seria una autèntica revolució catalanista! I aquest és el nostre objectiu.

Miquel: A la seva llista li donen suport molta gent famosa: Llach, Quintana, Pare Manel, Requejo... Com el fa sentir aquest fet?

Miquel, per a mi és un honor, perquè significa que l'independentisme avança i que la societat civil, com es va veure a les consultes populars, cada cop està més compromesa amb la causa. D'altra banda, el suport a la llista que tinc l'honor d'encapçalar m'anima a pensar que estem fent les coses ben fetes i m'encoratja a continuar defensant Catalunya davant la majoria absolutíssima que sembla que tindrà el PP.

Xavier: I tema pensions, ajudes a families nombroses, ajudes que fa anys que s'han de pagar als més necessitats... Els donarà prefèrencia?

Xavier, al nostre programa electoral la política social és un eix clau i més tenint en compte els temps de crisi. Per això recollim moltes de les propostes que fa la Taula del Tercer Sector. No només hi estem compromesos col·lectivament, sinó que puc garantir-te el meu més sincer compromís.

Guest: Bon dia Sr. Bosch, com és que no cauran en els errors del passat recent? Em refereixo al fet que ERC es dediqui més al suport del PSC que a la sobirania real de Catalunya.

Un dels principals objectius d'ERC-RCat-Catalunya Sí aquesta legislatura serà la reivindicació del dret d'autodeterminació i el concert econòmic. Volem un concert econòmic on nosaltres recaptem els impostos i decidim on els destinem, i no pas un pacte fiscal en què tinguem una participació en els impostos que ens han espoliat. Deixa'm subratllar que ERC va trencar les relacions amb el PSOE quan van retallar l'Estatut de Catalunya -per cert, amb CiU en aquella famosa foto de Mas a la Moncloa-, i que no va votar ni l'investidura de Zapatero ni cap dels pressupostos.

Violant: Quin significat tenen per a vostè les Bases de Manresa de 1892? Tot i les distàncies i la història, no creu que encara ens falta molt i que donen la imatge de més del mateix?

Violant, les Bases de Manresa reivindicaven una autonomia política per a Catalunya en el marc d'un estat liberal espanyol. Aquest estadi, el de l'autonomia, afortunadament ja l'hem superat. La proclamació de la República Catalana de Francesc Macià el 1931, aquest és el projecte que encara no hem superat i que ara hem començat a construir amb la candidatura d'unitat de l'independentisme i el suport social que es va demostrar a les consultes populars.

Albert: Per a quan una unitat d'acció ERC-CiU-ICV a Madrid, com heu fet a Brussel·les? Els catalans hem d'anar junts, només així ens respectaran.

Albert, més enllà de la unitat de l'independentisme, creiem que avançarem si aconseguim fer un front catalanista a Madrid. I aquest és un dels meus objectius personals, seguint com bé dius, els passos del president d'ERC, Oriol Junqueras. Això serà més probable quan més força tingui la nostra candidatura. I esperem que CiU -incloent Duran i Lleida- elegeixi el bloc catalanista abans que un pacte amb el PP, com van fer el 1996.

Marc: Si el pacte fiscal l'assolim, quin seria el següent pas per augmentar l'autogovern de Catalunya?

Marc, no sé què és el pacte fiscal. A Catalunya ja li ha passat el temps d'aspirar a un pacte fiscal; Catalunya ha d'aspirar al concert econòmic, en què tinguem una Agència Tributària pròpia que recapti els nostres impostos i que sigui el poble de Catalunya qui decideixi on es destinen.

Carme: Sr. Bosch, puc confiar en ERC? Els he votat moltes eleccions i vaig deixar de fer-ho quan el meu vot el van donar per la "poltrona" al Sr. Montilla del PSC, partit que sent de Madrid no volia que fos el president de la Generalitat.

Carme, ERC ha fet un canvi i una renovació. De cara a les eleccions espanyoles, el partit va decidir buscar algú de la societat civil que estigués clarament compromès amb les consultes populars i la independencia. Estic al servei del noble ideal de construir un país lliure d'Espanya, de tenir una República Catalana Independent. I per això confio en la unitat de l'independentisme català, que parlarà clar i haurà de ser escoltat a Madrid.


Segueix tota la conversa des d'aquí:





NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut