París

Xabier López Peña, conegut com "Thierry", el dinamitador de la treva del 2006

El pres basc Xabier López Peña, mort aquest dissabte a l'hospital Pitié-Salpêtrière de París, era natual de Galdakao (Biscaia) i tenia 54 anys. Era considerat el cap militar de l'organització terrorista fins que va ser detingut, el 2008.

RedaccióActualitzat
"Això de les detencions no ho respondrem a França sinó a Espanya". Són paraules que "Thierry" va dir a Jesús Eguiguren, llavors cap dels socialistes bascos i un dels interlocutors clau en els contactes amb ETA que van culminar amb la declaració d'alto-el-foc de la banda, el 24 de març del 2006. Després d'aquella treva, hi va començar a haver "detencions", "Otegi va anar a la presó" i es van "prohibir rodes de premsa", explica Eguiguren en el reportatge "Memòries d'un conspirador", a Euskal Telebista (ETB).

En aquella època, la interlocució per part de la banda també va canviar i Xabier López Peña, més conegut com "Thierry", va agafar el relleu a Josu Ternera. El procés de pau iniciat es va encallar i finalment, a finals del 2006, la resposta anunciada per "Thierry" a Eguiguren va arribar en forma d'atemptat a la T-4 de Barajas. José Luis Rodríguez Zapatero va decretar la suspensió de les negociacions amb ETA perquè les va considerar "radicalment incompatibles" amb l'acció comesa i ETA va reiniciar l'activitat el juny del 2007.

"Zulos", "Bartolo", "Pierre", "Marcel" i finalment "Thierry", són els àlies amb què es coneixia Xabier López Peña, considerat el cap militar de l'organització terrorista fins a la detenció. El Ministeri de l'Interior l'apunta com el responsable del trencament d'aquella treva, la del 2006, i també d'estar al darrere de l'atemptat de la T4, on van morir dues persones el 30 de desembre del mateix any.

López Peña ha mort després d'estar hospitalitzat des de l'11 de març a París, quan va tenir un infart. Posteriorment va ser traslladat a l'hospital Pitié-Salpêtrière, on va ser intervingut quirúrgicament i allà va tenir un vessament cerebral, tot i que la notícia no va transcendir fins dimarts. Encara que ha mort a la una de la matinada, a la família no se l'ha informat de la defunció fins a les 13.00 hores, quan l'han anat a visitar.

L'organització dels familiars de presos bascos, Etxera, ha denunciat la conducta "difícil d'entendre" que tant des de la presó de Fleury com des de l'hospital Pitié-Salpêtrière, han mantingut cap als familiars del pres en "silenciar en tot moment el seu estat, fins i tot la seva mort, i dificultar les visites i el contacte amb Xabier".

Peña era natural de Galdakao (Biscaia) i tenia 54 anys. Estava a la presó des del maig del 2008, quan va ser detingut en un pis de Bordeus al costat de Jon Salaberria, Igor Suberbiola i Ainhoa ​​Ozaeta.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut