Willy Toledo queda en llibertat provisional, sense fiança i sense mesures cautelars (EFE)
Willy Toledo queda en llibertat provisional, sense fiança i sense mesures cautelars (EFE)
Madrid

Willy Toledo, processat per haver insultat Déu i la Verge Maria

L'actor va penjar els comentaris a Facebook i ara el jutge el processa per un delicte contra els sentiments religiosos

RedaccióActualitzat

El jutge ha decidit processar Willy Toledo per insultar Déu i la Verge Maria en uns comentaris escrits a Facebook. La denúncia la va presentar el col·lectiu Advocats Cristians, pel missatge publicat arran del judici contra tres dones que, el 2014, van participar en una processó feminista amb una gran vagina com a imatge per adorar.

"Em cago en Déu i em sobra merda per cagar-me en el dogma de la santedat i virginitat de la Verge Maria", va publicar l'actor. Ara, el jutjat d'instrucció número 11 de Madrid el processa per un delicte contra els sentiments religiosos.

A Willy Toledo el van arrestar fa dues setmanes, després d'haver-se negat a comparèixer dues vegades davant del jutge. L'actor va refermar, només davant del seu advocat, que no havia comès "cap delicte", perquè estava emparat per la seva llibertat d'expressió i, per tant, no considerava que fos "necessari" presentar-se davant de "cap jutge ni fiscal". El jutge, però, va confirmar el processament.

Toledo va escriure després a Facebook que "es cagava en Déu i la Verge Maria", i hi afegia: "Aquest país és una vergonya insuportable. Em supera el fàstic. Aneu-vos-en a la merda. Visca el cony insubmís."

El magistrat considera que "hi ha motius suficients" per processar l'actor, perquè aquests missatges "contenen frases potencialment ofensives per a la religió catòlica i els seus practicants."

Segons l'advocat de Willy Toledo, les expressions de l'actor "s'emmarquen en un context de sana crítica política amb un evident sentit satíric". En un comunicat afegeix que l'obertura de judici "implica de manera clara i rotunda que, en aquest país, s'està criminalitzant la llibertat d'expressió i, cosa que encara és més greu, la llibertat de pensament."

Amb aquesta decisió, el jutge trasllada la causa al ministeri fiscal i a les acusacions perquè, en el termini de 10 dies, demanin l'obertura de judici oral a través d'un escrit d'acusació o l'arxivament de la causa.

 

 

Assumir-ne les conseqüències

En una entrevista al programa "Preguntes freqüents" de TV3, l'actor va assegurar fa uns quants dies que no s'ha plantejat mai marxar a l'estranger per evitar comparèixer davant la justícia espanyola.

"Estic aquí, disposat a fer-hi front, en un exercici de llibertat personal i de desobediència civil, i assumir totes les conseqüències que pugui portar la meva desobediència."

Toledo creu que la pena a què s'exposa no té res a veure amb el cas d'altres artistes que ja han estat condemnats i havien d'afrontar molts mesos de presó.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió
Anar al contingut