Madrid

Wert obre el camí perquè els toros tornin a Catalunya

El PP aprova sol una llei de salvaguarda del patrimoni cultural i immaterial

Actualitzat

La Comissió de Cultura del Congrés ha aprovat -només amb els vots del PP- la llei de salvaguarda del patrimoni cultural i immaterial. Per la majoria de l'oposició, això obre la porta perquè els toros tornin a Catalunya perquè en l'article 11 s'estableix que l'administració general de l'Estat haurà de "garantir la conservació del patrimoni immaterial espanyol, promoure'n l'enriquiment i fomentar i tutelar l'accés de tots els ciutadans a les seves diverses manifestacions.". El PSOE s'ha abstingut. Alguns partits catalans han denunciat una invasió de les competències pròpies en aquesta qüestió. 

En aquest sentit, el diputat del grup mixt Joan Tardà ha afirmat que l'objectiu del ministre d'Educació, Cultura i Esports, José Ignacio Wert, és "aconseguir que les corrides de toros siguin declarades patrimoni immaterial per la Unesco" i, per tant, que es reintrodueixin a Catalunya.

"Crec que ha arribat tard, perquè el que va decidir el poble de Catalunya en el seu Parlament no té marxa enrere, fins i tot els agraïm que aprovi aquesta llei perquè ens posen en estat d'alerta: allò que era una operació que s'entreveia, ara emergeix", ha exposat.

La diputada de CiU Montserrat Surroca ha destacat que la llei "pretén distorsionar el bon funcionament constatat en l'àmbit del patrimoni cultural immaterial", quan, "en canvi, no dóna resposta a les necessitats reals de la cultura i incrementa la incertesa en aspectes com l'IVA cultural".

Des del PP, el diputat Juan de Dios Ruano ha sostingut que "serà una llei de tots i per a tots", mentre que la també popular Ascensió Carreño ha negat que es tracti d'un text que "lamini competències de les comunitats autònomes".

La llei s'ha acabat aprovant en comissió per 23 vots a favor (PP i UPN), 6 en contra (CiU, ERC, PNB i IU) i 11 abstencions (PSOE i UPyD). Ara, la nova llei l'haurà d'aprovar el Senat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut