Barcelona

Wert irromp en campanya i Mas li recorda que "el català ha sigut la víctima, mai el botxí"

Els alcaldables de Barcelona han mostrat la seva posició al voltant de la mobilitat per l'avinguda Diagonal

RedaccióActualitzat

L'enèsima polèmica amb el ministre Wert pel castellà a les escoles ha centrat aquest dimecres molts dels missatges dels líders polítics per a les eleccions municipals.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha criticat durament aquesta tarda José Ignacio Wert. Ha estat a Vic, on ha participat en un acte de suport a la candidata de CiU, Anna Erra. Allà, Mas ha qualificat Wert de ministre de la Incultura perquè "diu bestieses sobre la llengua catalana", ha dit. A Sabadell, ha conversat amb el candidat de la federació, Carles Rossinyol.

"Hem tingut un ministre del govern espanyol que passejant per allà els passadissos del Congrés ha dit una cosa tan culta, us ho dic perquè és el ministre de Cultura i d'Educació, ha dit una cosa tan culta com que el castellà estava perseguit a Catalunya com a l'època de Franco... imagineu-vos, com a l'època de Franco! Que el castellà està perseguit com el català a l'època de Franco. Doncs escolteu, davant d'aquestes tonteries i d'aquesta incultura, jo els vull recordar i concretament a aquest ministre, que no es pot presentar els que han sigut els botxins com si fossin les víctimes, perquè el català ha sigut la víctima, en aquest país, no ha estat mai el botxí"

Un ministre de Cultura ha de ser culte i ha de demostrar-ho. Així s'ha referit Miquel Iceta a la nova polèmica sobre Catalunya protagonitzada per José Ignacio Wert. El primer secretari del PSC, acompanyat per l'alcaldable socialista de Badalona, ha posat en valor la rectificació del ministre.

"Jo la veritat és que me n'alegro; sembla que ha rectificat el ministre, però és que les declaracions eren molt impròpies. Impròpies d'una persona que ostenta una responsabilitat de govern, a nivell d'Espanya, i més en una cartera com la de Cultura. Jo crec que, així com a Badalona li convé un canvi, a Espanya també"

Pel PSC, autoritat no és autoritarisme i Badalona és un exemple de les males pràctiques polítiques del Partit Popular, que cal fer fora dels ajuntaments el 24 de maig.

Des de Santa Coloma de Gramenet, Alícia Sánchez-Camacho ha assegurat que el ministre Wert no ha dit el que se li atribueix i que l'únic que fa l'estat de dret és garantir que el castellà no sigui tractat com una llengua estrangera:

"Que no busquin polèmiques amb el ministre Wert, que el que de veritat volem és que el que hi ha al carrer i és normalitat amb el castellà i el català, estigui també a les nostres escoles"

Marta Rovira ha fet costat avui al cap de llista per Manresa, el cirurgià Pere Cullell. A Manresa Esquerra hi té tres regidors. Rovira ha respost al ministre Wert:

"Senyor Wert, al nostre país, fa molt temps que no s'hi viu en blanc i negre, ja, molt temps. Treballarem incansablement per continuar prenent les decisions democràticament i democràticament també treballarem perquè aquest ministre deixi de ser ministre"

Rovira ho ha dit al míting central de campanya al Bages.

Trobada de líders a l'Hospitalet per donar suport a Anna González, la candidata d'Iniciativa, Esquerra Unida i de Pirates, amb la presència d'Alberto Garzón. Volen ser l'alternativa real al PSC. Joan Herrera, sobretot, ha alertat sobre Ciutadans, un partit, ha dit, totalment de dretes:

"Al Parlament, molt treure banderes, però poc parlar dels drets dels treballadors. Aquí, quan som els fills de l'àrea metropolitana els més beneficiats de la immersió lingüística, sembrar la divisió en funció del que parles. I diem no"

Reagrupament i Solidaritat es presenten en coalició a l'ajuntament de la capital catalana amb el nom Millor Barcelona. El candidat, Ignasi Planas, diu que vol una ciutat més enllà del turisme, que pensi també en els veïns i treballi per la independència.

"És imprescindible que Barcelona estigui governada per forces independentistes. La ciutat de Barcelona en contra del procés representaria una dificultat insalvable per aquest objectiu que ens hem marcat tots els independentistes de Catalunya"

La Diagonal divideix els candidats Barcelona

I a Barcelona, tot just inaugurada la primera fase de la remodelació de la Diagonal, la mobilitat en aquesta avinguda ha protagonitzat la campanya d'aquest dimecres. Xavier Trias aposta pel bus elèctric però no per unir el tramvia.

"Inviable que vagi el tramvia per la Diagonal. Crea uns problemes de mobilitat tan grans en passar per aquesta zona que seria una autèntica catàstrofe"

Ada Colau opina que sí que s'han d'unir els dos segments de tramvia i proposa un pla de mobilitat per fer frenar les morts prematures a causa de la contaminació.

"Seria un objectiu a mig termini reduir la presència del vehicle privat a la Diagonal"

Una reducció amb la qual no està d'acord Alberto Fernández Díaz:

"Jo crec que aquest no, no, no, doncs no és d'aquest món. Ahir era la moneda pròpia. Avui restringirem els cotxes aquí i allà."

Jaume Collboni també aposta pel tramvia per a la Diagonal, però no per reduir el trànsit.

"A la llarga s'haurà d'acabar connectant el tramvia per la Diagonal. I crec que la proposta de la senyora Colau de tallar el trànsit a la Diagonal és un error i una ocurrència més de les que ha tingut"

El candidat d'Esquerra Republicana, Alfred Bosch, també ho veu complicat, però està obert a estudiar-ho.

"Una altra cosa és que en comencem a parlar i en parlem amb els experts i anem cap a una pacificació de la Diagonal"

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut