Madrid

Wert diu que la situació del castellà a l'escola és com la del català durant el franquisme

El ministre d'Educació, Cultura i Esport respon a la polèmica atribuint-la a un "malentès" i subratlla que considera "abominable" el tracte de la dictadura a la llengua catalana

RedaccióActualitzat

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha afirmat avui que el castellà a l'ensenyament a Catalunya està limitat a ser considerat com qualsevol llengua estrangera i que la seva situació és comparable a la del català "en altres èpoques", en al·lusió al franquisme. Ho ha assenyalat Wert als passadissos del Congrés, en una conversa informal amb la premsa i sense saber que l'estaven gravant. La conversa la reprodueix el diari Ara.

El ministre ha fet aquests comentaris després d'haver intervingut en la sessió de control, en què el diputat de CiU Martí Barberà l'ha acusat d'intentar "desestabilitzar" el sistema educatiu català utilitzant "coartades" per "dividir la societat catalana". "Si una dictadura repressiva no va poder sortir-se'n amb la nostra llengua, creu que vostè podrà?", ha apuntat Barberà al titular d'Educació. Durant la sessió de control, Wert ha reiterat que el fet que el castellà sigui vehicular a Catalunya no constitueix cap mesura de segregació del català. "És tot el contrari", ha assegurat el ministre.

Wert diu que ha estat un "malentès"

CiU, PSC, ERC i ICV han criticat durament les paraules de Wert. El ministre ha atribuït aquesta polèmica a un "malentès" i ha subratllat que el tracte que va patri el català durant el franquisme va ser "abominable". Wert ha dit que "l'embolic" que hi havia als passadissos de la cambra durant la conversa amb la premsa pot haver fet que les seves paraules "no fossin clares" i ha assenyalat que no tenia intenció de pronunciar cap "menyspreu" o "atac" a una llengua que "estima entranyablement".

"Considero abominable el tractament que ha tingut durant el règim anterior. No ho redueixo ni el més mínim" ha afirmat el ministre des de la tribuna d'oradors. Wert ha insistit que no pretenia "establir un paral·lelisme semblant i és evident que en el franquisme el català va ser perseguit de manera implacable".

Tot plegat passa després que el Ministeri d'Educació ha impugnat el procés de matriculació a les escoles catalanes perquè el formulari no incloïa una casella on els pares podien expressar la seva voluntat de rebre l'educació amb el castellà en llengua vehicular. Els últims dies també hi ha hagut la sentència del Suprem que avala el 25% com a percentatge en què les escoles catalanes han d'impartir matèries en castellà.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut