Rescat a Riudaura, la Garrotxa, el 9 d'agost
Rescat a Riudaura, la Garrotxa, el 9 d'agost

Vuit rescats de muntanya en dos dies, i van a més

Es calcula que un milió de persones fan activitats al medi natural a Catalunya, però només el 4% estan federades

Actualitzat

Cada vegada hi ha més persones que van a la muntanya a fer-hi activitats, i això es tradueix en un clar increment de les sortides de bombers. En la majoria dels casos no es tracta, segons els mateixos bombers, de negligència, cosa que suposaria que s'hauria de pagar el rescat.

Dissabte al migdia, per exemple, els Bombers van rebre l'avís que una dona de 32 anys havia caigut en un avenc al Montsec d'Ares mentre feia espeleologia. S'hi van desplaçar vint efectius i dos helicòpters, i set hores després van aconseguir treure-la de la cova i evacuar-la a l'hospital.

És un dels vuit rescats de muntanya que han hagut de fer els bombers aquest cap de setmana, la majoria senderistes que havien pres mal.

Cesc Farré és sergent cap dels GRAE:

"Majoritàriament no són negligències, és, senzillament, que sovint, a l'haver-hi tanta activitat al medi natural, doncs també és més fàcil que la gent es faci mal. També és cert que un tant per cent petit avisa el 112 abans que calgui."

Fins al 31 d'agost, els Bombers de la Generalitat van fer 943 rescats al medi natural, una xifra inferior a la del mateix període de l'any passat, perquè les pluges de la primavera han fet que la gent no sortís tant de casa. Però la tendència és que cada any augmentin els rescats.

"La tendència clarament és a l'alça, hi ha moltes més sortides."

"És evident que hi ha molta més gent i, per tant, com més gent, més serveis, i també és cert, una mica, el tema de la globalització, la facilitat d'accés al medi natural, la facilitat perquè la gent amb la tecnologia es passi informació i de comprar material i de sortir i de conèixer llocs nous, fa que molta més gent estigui allà, i, per tant, és més fàcil que passin coses."

A Catalunya es calcula que un milió de persones fan activitats al medi natural, però, d'aquestes, només el 4% estan federades.

Bombers i entitats excursionistes recorden la importància de planificar la sortida i adequar-la a la condició física de cadascú, anar ben equipat, consultar la previsió meteorològica i no sortir sense el mòbil ben carregat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut