Kinshasa

Vuit morts en les manifestacions contra Joseph Kabila, president del Congo

El president ha incomplert el compromís d'abandonar el càrrec i convocar eleccions abans que s'acabés el 2017, i això ha encès els ànims de la població

RedaccióActualitzat

Vuit morts i un centenar de detinguts a la República Democràtica del Congo en les manifestacions convocades per l'església catòlica i els partits opositors contra el president Joseph Kabila.

El règim ha reprimit durament les marxes prohibides, que s'havien de fer coincidint amb la missa dominical. La policia ha dispersat els manifestants amb gasos lacrimògens i munició real.

La majoria de víctimes són de la capital, Kinshasa, però les marxes, liderades per capellans, s'han fet arreu del país. El règim congolès ha tallat internet i ha desplegat les forces de seguretat per ofegar la revolta civil contra el president, que fa un any es fa comprometre a abandonar el càrrec i convocar eleccions abans que s'acabés el 2017.

L'acord, amb el suport dels bisbes catòlics, es va firmar el dia de Sant Silvestre, que es commemora avui. El govern l'ha incomplert i ha convocat les eleccions a finals del 2018.

L'ajornament ha encès els ànims. Ha aixecat les sospites que el que vol Kabila és tenir temps per canviar l'article de la Constitució que li impedeix tornar-se a presentar.

Kabila és al poder des de l'assassinat del seu pare, llavors president, l'any 2001. Ja ha superat dos mandats, i la Constitució estableix que no pot optar a un tercer.

Anar al contingut