Madrid

Vuit detinguts i uns 80 ferits en la manifestació dels miners davant del Ministeri d'Indústria

Després de més de dues hores de recorregut, la marxa ha arribat al davant del Ministeri d'Indústria, que esperava els miners totalment blindat per la policia. En aquest escenari hi ha hagut enfrontaments entre els manifestants i els agents. Els primers han llançat petards i pedres contra els furgons policials, i els segons han respost amb pilotes de goma i càrregues.

RedaccióActualitzat
La contestació social més forta als plans de retallades del govern de Mariano Rajoy s'ha viscut als carrers de Madrid amb la manifestació de milers de miners, que ha acabat amb 8 detinguts i una vuitantena de ferits de caràcter lleu. El calendari ha fet coincidir els anuncis de Rajoy amb l'arribada de la "marxa negra" dels miners a la capital espanyola. Després de més de dues hores de recorregut, la marxa, que segons la policia ha aplegat 10.000 persones, ha arribat al davant del Ministeri d'Indústria, que esperava els miners totalment blindat per la policia.

En aquest escenari hi ha hagut enfrontaments entre els manifestants i els agents. Els primers han llançat petards i pedres contra els furgons policials, i els segons han respost amb pilotes de goma i amb algunes càrregues. El servei d'emergències de Madrid ha atès 76 persones, la majoria manifestants, per contusions i esquinços fruit de l'estira-i-arronsa entre els participants a la protesta i la policia.

Els miners han cridat consignes com ara "L'enemic és a dins", "No som terroristes, som miners" o "Us treuen una paga perquè sou funcionaris". La principal càrrega ha estat quan els manifestants han intentat tirar a terra les tanques que separaven la protesta del Ministeri.

Fins aleshores, la multitudinària manifestació havia transcorregut amb molta calor i sense incidents pels carrers de Madrid. Quatre columnes de miners d'Astúries, Castella i Lleó i l'Aragó han obert la marxa, que ha avançat acompanyada del constant soroll ensordidor dels petards i ha col·lapsat el centre de la ciutat.

Tampoc ha faltat un record als miners que des de fa 44 dies estan tancats als pous de Candíni Saniago, a Astúries, com a mesura de protesta.

La manifestació s'ha donat per acabada passades les tres de la tarda, un cop han marxat de la zona la majoria d'autocars que duien els manifestants.

La marxa minera va arribar dimarts a la nit a la Puerta del Sol, on van confluir les columnes procedents del nord, d'Astúries i de Lleó, amb la de l'est, de l'Aragó i Castella-la Manxa. Van ser moments emotius, perquè no s'esperaven ser rebuts per centenars de persones. Amb la marxa han aconseguit que el conflicte del carbó i la viabilitat de les mines, que fa anys que dura, es faci més visible.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut