Vucic serà el nou cap d'Estat a Sèrbia (Reuters)
Vucic serà el nou cap d'Estat a Sèrbia (Reuters)
Belgrad

L'europeista Vucic guanya clarament les presidencials de Sèrbia en primera volta

El nou cap d'estat ha superat en gairebé 40 punts al principal candidat opositor, Sasa Jankovic

RedaccióActualitzat

L'actual primer ministre, Aleksandar Vucic, ha guanyat les eleccions presidencials de Sèrbia en la primera volta amb un suport del 55%. Molt lluny s'ha situat l'antic defensor del poble i principal candidat opositor, Sasa Jankovic, que ha obtingut el 16%, mentre que el candidat sorpresa, l'humorista Luka Maksimovic, àlies "Beli", ha aconseguit el 9,5% dels vots. El quart lloc ha estat per l'exministre d'Exteriors Vuk Jeremic, amb el 5,7%. La participació ha estat de prop del 55%.

En el cas de confirmar-se aquestes estimacions, l'europeista Vucic succeirà per un mandat de cinc anys Tomislav Nikolic, el seu soci, amb el qual va fundar el 2008 el Partit Progressista Serbi després de trencar amb el seu passat ultranacionalista i orientar-se cap a la Unió Europea. La candidatura de Vucic té com a objectiu mantenir el càrrec presidencial en mans del SNS i evitar que un representant d'un partit opositor arribi a la presidència.

Aquest antic ultranacionalista convertit en europeista manté la seva alta popularitat a Sèrbia malgrat les dures mesures d'austeritat que va imposar des de fa tres anys com a cap del govern. D'aquesta manera, ha aconseguit estabilitzar les finances públiques i impulsar el creixement, després de diversos anys de recessió, tot i que el nivell de vida segueix sent molt baix. Els opositors i crítics del primer ministre, que a partir d'ara serà cap d'estat, l'acusen d'autoritarisme i de soscavar la separació de poders, a més de controlar gran part dels mitjans de comunicació del país.

Sèrbia, que en l'època de la desapareguda Iugoslàvia era la república dominant, va iniciar les seves negociacions d'entrada a la Unió Europea l'any 2015 i espera poder entrar al club comunitari entorn de l'any 2020.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut