Part superior de la façana del Tribunal Suprem, el 2 de novembre del 2018 (Horitzontal)
Part superior de la façana del Tribunal Suprem, el 2 de novembre del 2018 (Horitzontal)

Vox demana 74 anys de presó per a Junqueras i els exconsellers empresonats

Per a Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Carme Forcadell, VOX demana 52 anys com a autors de dos delictes de rebel·lió, dos de sedició i un d'organització criminal

Actualitzat

L'acusació popular que exerceix el partit d'ultradreta Vox en el cas del procés demana 74 anys de presó per a l'exvicepresident Oriol Junqueras per dos delictes de rebel·lió -"i alternativament dos delictes de sedició"-, un d'organització criminal i un altre de malversació de cabals públics.

Així consta a l'escrit d'acusació que, segons l'agència EFE, Vox ha presentat al Tribunal Suprem un escrit en què demana les mateixes penes, pels mateixos delictes, per als exconsellers Joaquim Forn, Jordi Turull, Dolors Bassa, Raül Romeva i Josep Rull.

Rajoy, Sáenz de Santamaría, Montoro i Mas, de testimonis

Vox demana que Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría i Cristobal Montoro declarin com a testimonis en el judici als líders independentistes. En la llista de testimonis que sol·licitarà al Tribunal Suprem, també hi figuren Alfredo Pérez Rubalcaba, Artur Mas, Enric Millo, o diversos diputats de la CUP, com Antonio Baños o Eulàlia Reguant

La petició de Vox triplica la de la fiscalia

Aquesta petició triplica la que la fiscalia ha presentat també aquest divendres per a Junqueras, que és de 25 anys de presó per rebel·lió. Per als exconsellers, la fiscalia demana 16 anys de presó. Per la seva banda, l'Advocacia de l'Estat demana per a l'exvicepresident 12 anys de presó, i 11 i mig per als exconsellers.

Vox també demana 62 anys de presó per al diputat de JxCat i expresident de l'Assemblea Jordi Sànchez i per al president d'Òmnium, Jordi Cuixart. Vox els acusa de ser autors, cadascun d'ells, de dos delictes de rebel·lió -"i alternativament dos delictes de sedició"- i un d'organització criminal.

 

62 anys és també la pena de presó que l'escrit d'acusació de Vox demana per a Carme Forcadell i hi afegeix la petició que se la condemni a pagar una multa de 108.000 euros i se la inhabiliti per dos anys per un delicte continuat de desobediència. Per a la formació ultradretana, Forcadell va tenir "una participació medul·lar, des dels primers moments del procés d'independència".

Per als cinc membres de la mesa del Parlament que van tramitar les lleis de desconnexió, Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet i per a l'exparlamentària de la CUP Mireia Boya, demanen 12 anys de presó i una multa de 108.000 euros per un delicte d'organització criminal i un altre de desobediència continuada.

 

Atac a l'ordre constitucional per desintegrar la unitat de l'Estat

L'escrit de Vox basa les acusacions en el fet que els polítics a la presó van promoure una consulta popular "vinculant" que suposava un "clar intent de subvertir l'ordre constitucional vigent" amb la finalitat "de desintegrar la unitat territorial de l'Estat".

Acusen els polítics catalans a la presó d'haver fet servir la violència i de "llançar violentament les masses de ciutadans catalans separatistes contra les diverses institucions de l'estat espanyol" saltant-se els tribunals i la Constitució.

L'ANC i Òmnium van "alimentar el mite de la independència"

En relació amb la implicació de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural en els fets investigats, Vox els acusa "d'afavorir la creença pública que la proclamació de la república era perfectament viable" i de promoure "una intensa i violenta mobilització ciutadana". N'acusa directament Jordi Sànchez i Jordi Cuixart "d'alimentar el mite de la independència de Catalunya amb arguments xenòfobs i racistes en contra dels espanyols i entre amplis sectors de la població catalana".

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésGovern empresonatOriol JunquerasDolors BassaJoaquim FornJosep RullJordi TurullRaül RomevaVox
Anar al contingut