Casa a l'urbanització Vallès Park de Rubí que, segons la propietària, està en perill d'esfondrament
Casa a l'urbanització Vallès Park de Rubí que, segons la propietària, està en perill d'esfondrament
Rubí

Viuen en un garatge a Rubí per por que un esllavissament els ensorri la casa

L'Ajuntament assegura que la causa és la construcció d'una piscina sense mur de contenció fa set anys

Lluís Miquel GarciaActualitzat

Fa un any i mig que la Francisca, la seva filla Cristina i el seu net de disset mesos viuen al garatge, la part més protegida de casa seva. S'hi van instal·lar per la por que un esllavissament del terreny on està construïda acabi ensorrant-la.

Ho van decidir quan, d'un dia per l'altre, es van trobar que la piscina, construïda cinc anys abans al jardí, s'havia buidat, i van començar a aparèixer esquerdes per tot arreu. Uns problemes estructurals que la precària situació econòmica de la família no permet afrontar i que també impossibiliten la venda de la casa. A més, lamenten, l'asseguradora no els va renovar la pòlissa.

L'origen del problema seria la falta d'un mur de contenció que sostingui el terreny, un mur que, asseguren, s'havia compromès a edificar la promotora d'un conjunt residencial de cinc cases al Vallès Park de Rubí, i que mai es va arribar a construir.

Tot i aquesta mancança, i sempre segons la família, l'any 2000 l'Ajuntament va donar l'obra per bona, per culpa, segons els van explicar, d'un error administratiu, cosa que han estat denunciant des d'aleshores, mentre reclamaven solucions per a una situació que ja consideren crítica, després que un expert els digués que la casa es podria ensorrar d'aquí poc temps.

♦ Una dona de Mataró amb la propietat ocupada malviu en un garatge

L'Ajuntament s'ha pronunciat amb un comunicat on puntualitza que diversos dictàmens pericials descarten cap risc imminent d'esllavissaments del terreny on està construïda la casa, i per tant creu que no hi ha perill per a les persones. Afegeix que l'únic moviment de terres a tota la zona el va fer la mateixa demandant, l'any 2010, per fer la piscina, i que, per tant, si calia un mur de contenció, hauria d'haver anat a càrrec seu.

Afegeix que una interlocutòria del juliol de l'any passat ja va descartar que sigui l'Ajuntament qui hagi de construir cap element de contenció, com reclamava la demandant, però subratlla que l'alcaldessa està disposada a mantenir-hi una trobada la setmana que ve.

Pel que fa als veïns de les tres cases situades en el nivell inferior, que podrien veure's afectades per una hipotètica esllavissada, han manifestat la seva sorpresa i preocupació per la situació, i també reclamen solucions, tot i que no creuen que en cap cas han de ser ells els que n'assumeixin el cost.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut