Madrid

Vist per a sentència el judici contra l'anomenat "comando Dixan"

En les conclusions finals, la fiscalia demana entre 22 i 32 anys de presó per als detinguts, acusats de pertànyer a una cèl·lula terrorista. Pel fiscal de l'Audiència Nacional Pedro Rubira, ha quedat provat que els sis acusats formen part d'una cèl·lula islamista, amb connexions amb altres organitzacions terroristes, i assegura que, tal com diu l'informe de l'FBI, s'ha demostrat que amb les substàncies trobades a les vivendes dels detinguts es pot fabricar napalm casolà. La defensa sosté que els articles de neteja confiscats no serveixen per produir explosius i demana l'absolució dels sis acusats.

Actualitzat
El representant del Ministeri Públic considera que aquest tipus de cèl·lules terroristes es caracteritzen per usar productes legals per a les seves accions, però que serveixen per produir explosius. En aquest cas, ha explicat que els acusats, detinguts a Catalunya al gener del 2003 i en poder dels quals es van trobar substàncies que suposadament serveixen per fabricar "napalm casolà", estaven sent objecte de seguiment policial i quan es van produir diverses detencions a França "van començar a fer coses estranyes", com ara destruir documents d'un dels arrestats i llançar en bosses d'escombraries les esmentades substàncies que tenien al seu domicili.

El fiscal considera que un dels acusats, Mohammad Taharaoui, domiciliat a Santa Coloma de Gramenet, va formar una "cèl·lula terrorista de caràcter integrista islàmic" amb Smail Boudjelthi, Ali Kaouka, Souhil Kaouka, Mohammad Amine Benaboura i Mohammad Nebbar. Ha estimat que el grup "tenia com a finalitat prestar suport logístic i d'infraestructura a la cèl·lula terrorista francesa constituïda per Merouane Benahmed, considerat 'el químic' o 'l'artificier'".

A més, ha assenyalat que al pis de Taharaoui es van trobar els esmentats elements al costat d'un telèfon mòbil de la marca Trium amb dos orificis efectuats a la part superior, semblant als utilitzats en els atemptats que Al-Qaeda va perpetrar a Bali (Indonèsia) a l'octubre del 2002, en els quals van morir més de dues-centes persones, i a Madrid, l'11 de març del 2004.

El fiscal ha relatat que com que a Espanya no existia en aquells moments un laboratori per analitzar si aquestes substàncies eren explosives, es van remetre a l'FBI, que va concloure que "podien ser utilitzades per fabricar còctels Molotov". Després d'aquesta conclusió, els acusats que estaven en llibertat van ingressar a la presó i el cas, que havia quedat arxivat, es va reobrir.

La cèl·lula que presumptament formaven els acusats va rebre el sobrenom popular de "comando Dixan" pel caràcter suposadament innocu de les substàncies que els van ser intervingudes, circumstància avalada per un informe d'un laboratori de l'exèrcit, que assegurava que entre elles hi havia detergent i ratlladura de coco.

Les defenses dels acusats consideren que no hi ha proves de càrrec contra ells i que existeixen diverses irregularitats, com ara errors en la cadena de custòdia de les substàncies analitzades, que justifiquen la nul·litat de tot el procediment.
Anar al contingut