Baltimore

Violents aldarulls a Baltimore després del funeral per un jove negre

S'instaura el toc de queda i l'estat d'emergència a la ciutat nord-americana arran dels incidents que hi ha hagut, amb una quinzena de policies ferits i prop de 30 detinguts

RedaccióActualitzat

L'onada de violents disturbis que han esclatat a Baltimore ha derivat en la imposició del toc de queda i l'estat d'emergència en aquesta ciutat nord-americana. Els incidents han passat al final de les manifestacions antiracistes que hi ha hagut durant els funerals pel jove negre Freddie Gray, mort arran d'una lesió cervical després que el detingués la policia. Una quinzena d'agents han quedat ferits i s'ha detingut una trentena de persones.

Durant la nit, grups de joves han llançat pedres i maons contra la policia en un centre comercial al nord-oest de Baltimore, una de les zones més desafavorides de la ciutat. La policia s'hi havia desplegat amb anticipació després d'esbrinar, a través de les xarxes socials, que diferents bandes pretenien provocar les forces de seguretat. Però, tot i la prevenció, a mesura que avançaven les hores la situació sobre el terreny es complicava. 

S'ha registrat el saqueig d'almenys quatre negocis i fins i tot a un s'hi ha calat foc. El mateix ha passat amb alguns vehicles de la policia, que han acabat cremats. Unes hores més tard, a l'est de la ciutat, també en una zona pobra, cremava un edifici que s'estava construint per a usos públics.

Els greus incidents han portat la família de Freddie Gray i diferents líders religiosos a fer crides a la calma, mentre que les autoritats han llançat un missatge molt clar: els responsables seran detinguts. Ho apuntava l'alcaldessa, Stephanie Rawlings-Blake: "Construir aquesta ciutat ha costat massa generacions perquè ara la destrueixin uns criminals." Larry Hogan, governador de Maryland, també era contundent: "Aquestes bandes il·legals de criminals que volten pels carrers malmetent les propietats i fent mal a gent innocent... No ho tolerarem pas!"

La llei s'ha d'aplicar, però aquest esclat de violència és també, en part, un crit de frustració i angoixa de ciutadans, la majoria afroamericans, que viuen a les zones més desafavorides i que reben menys inversió de la ciutat, i on la brutalitat policial té un llarguíssim historial.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut