El president portuguès, Aníbal Cavaco Silva; el primer ministre holandès, Ruud Lubbers; el ministre d'Exteriors alemany, Hans-Dietrich Genscher…
El president portuguès, Aníbal Cavaco Silva; el primer ministre holandès, Ruud Lubbers; el ministre d'Exteriors alemany, Hans-Dietrich Genscher, i el president de la Comissió Europea, Jacques Delors, celebren la signatura del tractat. (Foto: Reuters)
Maastricht

Vintè aniversari del Tractat de Maastricht

La cimera de Brussel·les d'aquest cap de setmana, decisiva per al futur de l'euro i la Unió Europea, coincideix amb el vintè aniversari del Tractat de Maastricht, precisament el que va comportar el naixement de la UE i la moneda única.

RedaccióActualitzat
Les negociacions definitives del tractat es van fer a la ciutat neerlandesa el 9 i el 10 de desembre de 1991, tot i que la signatura no va ser fins el 7 de febrer de 1992. Els acords fonamentals del tractat són la creació d'una moneda única per a tots els països de la Unió i la introducció de l'estructura de tres pilars: el comunitari, el de Política Exterior i Seguretat Comuna i el de justícia i assumptes interiors. El tractat va entrar en vigor l'1 de novembre de 1993.

En un principi, la unió monetària va comptar únicament amb onze membres: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, els Països Baixos i Portugal. L'any 2001 s'hi va afegir Grècia i, posteriorment, ja amb les monedes i bitllets d'euro a les butxaques dels ciutadans europeus, s'hi han incorporat Eslovènia (2007), Xipre i Malta (2008), Eslovàquia (2009) i Estònia (2011).

Aniversari discret

Que la signatura del tractat fos el febrer de 1992 ha fet que l'efemèride hagi passat força desaparcebuda. Només el president de l'Eurogrup, Jean Claude Juncker, hi ha fet referència i ha desitjat que a la cimera de la UE ressuciti l'esperit de la cimera que va produir el naixement de l'euro. "Ningú creia que ho aconseguiríem. Per nosaltres, l'euro era una política de pau per altres mitjans, el llevat de la massa de pa europea", ha declarat el primer ministre luxemburguès.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut