Nepal

Una vintena d'alpinistes morts i uns 200 de desapareguts a l'Everest pel terratrèmol

Els helicòpters han pogut començar a evacuar els muntanyencs ferits

RedaccióActualitzat

El terratrèmol al Nepal ha causat víctimes també a l'Everest, per les esllavissades provocades pel sisme. Es calcula que hi han mort almenys 18 persones, segons un últim balanç, i que hi ha uns 200 excursionistes desapareguts i desenes de ferits. Els helicòpters ha aconseguit arribar fins al camp base de l'Everest, que dissabte va quedar parcialment ensorrat, i han pogut començar a evacuar els ferits més greus.

Els que han sobreviscut descriuen com grans masses de gel, roques i neu es van despendre dels cims de les muntanyes i van arrossegar tot el que trobaven al seu pas fins als camps base, que van quedar parcialment sepultats.

El Ministeri de Turisme nepalès estima que un miler d'alpinistes van quedar bloquejats en els diferents camps de l'Himàlaia. Gairebé la meitat són estrangers. Només als camps 1 i 2 de l'Everest es calcula que hi ha un centenar de muntanyencs que no poden iniciar el descens perquè els camins han quedat impracticables.

A l'abril és quan hi ha més afluència d'escaladors a l'Himàlaia, abans no comenci l'època de pluges de finals del mes de maig.

Alpinistes catalans i espanyols a l'Himàlaia

Els catalans Núria Picas i Ferran Latorre han sentit el terratrèmol des del camp base del Makalu, una muntanya de la serralada de l'Himàlaia. Estan sans i estalvis, i han explicat la seva experiència al canal 3/24.

Dos alpinistes espanyols més han explicat per telèfon que l'allau ha sepultat diferents campaments integrats en gran part per esportistes xinesos i japonesos. El muntanyenc i fotògraf Javier Camacho, que s'esperava al camp base per fer el cim del Lhotse, ha explicat que la situació que es viu al camp és caòtica. Els muntanyencs ferits reben ajuda d'urgència d'altres companys en un hospital de campanya improvisat, mentre esperen l'arribada dels serveis mèdics.

El Nepal alberga la serralada més alta del planeta, on hi ha el principal cim de la Terra, l'Everest, que arriba a una altura de 8.848 metres. 14 muntanyes més d'aquesta serralada també superen els 8.000 metres.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut