Imatge d'arxiu de Carlos Jiménez-Villarejo.
Carlos Jiménez-Villarejo assessora la plataforma d'esquerres.
Barcelona

Villarejo assegura que hi ha un "problema seriós" en el procés judicial dels casos de corrupció

L'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo carrega contra la lentitud a l'hora de tractar els judicis per corrupció com el "cas Pretòria" i el "cas Palau". En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Villarejo assegura que "hi ha un problema seriós en el procés judicial" i compara la instrucció del "cas Palau" amb el "cas Fabra" perquè "estava pràcticament paralitzat". L'exfiscal anticorrupció denuncia una certa passivitat i deixa entreveure que hi ha un interès polític perquè així sigui. Villarejo també ha parlat de la seva renúncia com a president del Comitè d'Ètica de la Policia per la derogació del Codi d'Ètic amb el nou govern de la Generalitat. L'exfiscal afirma que s'ha derogat per motius polítics i no tècnics.

Actualitzat
Discurs clar i contundent de l'exfiscal anticorrupció i exfiscal en cap de Catalunya Carlos Jiménez Villarejo contra els processos judicials per casos de corrupció. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Villarejo ha criticat la passivitat en els dos principals casos de corrupció oberts al país: el "cas Pretòria" i el "cas Palau", i molt especialment en aquest últim.

Villarejo assegura que en el "cas Palau" hi ha hagut una "incomprensible actuació del jutge d'instrucció", Juli Solaz, que ha retardat o esquivat demanades de la fiscalia. Considera que aquesta passivitat és greu perquè el cas estava "pràcticament paralitzat". L'exfiscal fins i tot compara la investigació a la del "cas Fabra", en què alguns delictes van prescriure després d'anys de procés judicial.

Villarejo assegura que no entén perquè el Consell General del Poder Judicial no ha actuat en aquests casos. A més, ha deixat en suspens la resposta sobre si hi podria haver un interès polític al darrere d'aquesta passivitat.

Codi Ètic derogat "per motius polítics"

L'exfiscal en cap de Catalunya ha valorat la seva renúncia al capdavant del Comitè d'Ètica de la Policia i la derogació del Codi Ètic amb el nou govern de la Generalitat. Considera que la decisió de la Conselleria d'Interior respon a motivacions polítiques i no tècniques.

Villarejo reivindica el Codi Ètic com un text "excel·lent i avançat" que adaptava les recomanacions del Consell Europeu per garantir els drets humans. A més, assegura que el document és el resultat d'un procés de reforma des de l'àmbit polític i administratiu, tot i la forta oposició per part dels sindicats i els comandaments policials. En aquest sentit, Villarejo assegura que "es va parlar amb qui volia parlar però hi ha qui no ha volgut parlar des del principi".

L'exfiscal creu que cal un Codi Ètic i recorda que "hi ha gent a Catalunya que ha perdut un ull per les pilotes de goma antidisturbis". En aquest sentit, Villarejo, un dels ideòlegs de les polítiques d'Iniciativa al capdavant de la Conselleria d'Interior, assegura que la decisió de retirar el text respon a criteris polítics i a un concepte de model de policia. Aquest diagnòstic coincideix amb el que ha fet ICV de la decisió del govern.

L'exfiscal en cap de Catalunya va presentar per carta al conseller d'Interior, Felip Puig, la seva renúncia com a president del Comitè d'Ètica de la Policia, en discrepància amb la decisió del departament de derogar el Codi d'Ètica.
Anar al contingut