Tarragona

Vilafranca guanya el concurs de castells amb la bèstia indomable i el quatre net

Els Castellers de Vilafranca s'han proclamat campions per sisena vegada consecutiva al Concurs de Castells de Tarragona. Treure el folre al dos de vuit i al quatre de nou ha estat clau per demarcar-se de les dues colles de Valls, que han lluitat de valent amb dos gamma extra cadascuna.

Joan Raventós RafecasActualitzat
"L'espectacle casteller més gran del món". Aquestes són les credencials del Concurs de Castells que s'ha celebrat aquest cap de setmana a la Tarraco Arena Plaça (TAP). Era la 24a edició i presentava una novetat important: era la primera vegada que el certamen es feia en dos dies. Dissabte van actuar 20 colles, amb victòria dels Bordegassos, i aquest diumenge, les 12 millors. El format s'esperava que agilités el concurs, cosa que s'interpretava com un al·licient per crear afició. Però hi ha hagut un altre gran al·licient per sumar aficionats al fet casteller i és l'oportunitat de veure les construccions més difícils, les més espectaculars. Les colles punteres han apostat fort perquè tothom feia pressió i perquè moltes tenien possibilitats reals d'aconseguir grans castells. L'estratègia ha estat clau en un concurs que ha regalat moments vibrants, de sana competitivitat i d'eufòria.

Els grans favorits eren els Castellers de Vilafranca i han complert els pronòstics. Arribaven a Tarragona amb la pressió de revalidar un títol que no se'ls ha escapat en les últimes cinc edicions. Per aconseguir-ho han optat pel 4 de 9fa, però només l'han pogut carregar. El castell oferia seguretat però la canalla s'ha despenjat en fer la motxilla i no han pogut descarregar el seu primer gamma extra a la TAP.

Han complementat l'actuació amb el 3 de 9fa, que l'han fet tancadet però han demostrat tenir ben apamat. Amb tot, el pilar els ha tornat a caure després de trencar-se per quarts.  

Els nervis s'han apoderat de la colla en veure que Valls complia el programa i ho han apostat tot a la bèstia indomable. Els segons estaven forts i la canalla en tenia ganes. Així que els de Pere Almirall han tirat el 2 de 8sf i l'han completat amb perfecta sincronia. Aquest gamma extra els ha rellançat al capdavant de la classificació.

Per no deixar opcions als rivals i sortir per la porta gran de l'antiga plaça de toros, els verds han provat un castell que tenien al calaix: el 4 de 9sf. Treure el folre a aquest castell només està a l'abast dels millors i els Castellers de Vilafranca, un cop més, han demostrat ser-ho.

Des que la Colla Joves Xiquets de Valls va saber que no eren convidats a Sant Fèlix van demostrar diumenge a diumenge que els vermells són mereixedors de podi. El 3 de 9f és el castell que els ha servit per obrir la seva actuació i l'han descarregat sòbriament. I també han fet fàcil un castell de gran dificultat com és el 5 de 9f. Els de Pere Rico han patit a nivell de quints en una de les rengles del tres, però el folre parat i la rapidesa en l'execució posava la Joves entre els ferms candidats a podi. Es veien amb força i s'han plantejat un gamma extra, ni més ni menys. Els vermells han descarregat el 9 de 8.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls s'ha proposat posar les coses complicades als de Cal Figarot. La Vella ha sortit forta i ha plantat el primer castell de gamma extra de la jornada. Ha estat el 9 de 8 i l'han defensat amb fermesa i molta seguretat. L'estructura, de gran envergadura tractant-se de tres tresos aplegats, no ha patit excessivament. La confiança que els ha donat aquest castell els ha empès a atacar un altre gamma extra en segona ronda: el 5 de 9f. El castell ha patit força a nivell de terços segurament per moments de lentitud en l'ascens de la canalla. Però els rosats han fet bo allò de "la Vella és la Vella" i han defensat la supercatedral fins descarregar-la. Per Sant Fèlix l'havien carregat, però feia quatre concursos que no el completaven a Tarragona. En tercera ronda han apostat fort pel 4 de 9fa, però no ha aguantat les rebrincades i ha quedat en intent. En quarta ronda han mirat endarrere i han optat pel 3 de 9f per empatar finalment amb la Joves.

Fa dos anys va ser només la Joves de Valls però aquest 2012 és la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona qui també amenaçava la Vella. Després d'un Sant Fèlix més que digne i una Santa Tecla per emmarcar, els amfitrions s'han plantat a la TAP descarregant el tres de nou amb folre i un 9 de 8 que ja forma part de l'ADN lila després d'executar-lo amb molta tranquil·litat. El 5 de 9f que van plantar a la festa major tarragonina ha quedat en intent, i s'han acomiadat amb un 4 de 9f.

Els Capgrossos de Mataró han descarregat tres i quatre de nou amb folre. Però l'èxit ha estat plantar un gamma extra: el 2 de 9fm. I ho han aconseguit, "in extremis", tant, que l'enxaneta no ha arribat a fer l'aleta però sí que tenia els dos peus en contacte amb dosos.

Darrere les colles capdavanteres, la jornada de diumenge tenia un cartell més que engrescador. Els Xiquets de Tarragona han descarregat un 5 de 8 i han carregat el tres i el quatre de nou amb folre. De Barcelona destaquen els Castellers de Sants i també els Castellers de Barcelona.  Tots dos han fet el 5 de 8 a la primera ronda, i els vermells, el 7 de 8 a la segona. El 3 de 9f ha quedat en intent quan s'ha plegat un terç. Després han descarregat el 4 de 8. Els Borinots han aconseguit carregar el 3 de 9f i descarregar el 7 de 8.

Els Castellers de Sabadell han descarregat el 3 de 8, el 5 de 8  i 2 de 8f. Els Xiquets de Reus han aconseguit l'objectiu de descarregar el 2 de 8f, que no descarregaven des de l'any 1998 al Catllar, i el 3 i el 4 de 8. Els Castellers de Lleida tenien el 2 de 8f i aquest diumenge l'han carregat en un primer intent i l'han descarregat al següent. Els bordeus també han fet el 3 i el 4 de 8. Els Castellers de la Vila de Gràcia no veien sostre i han dibuixat l'opció del 3 de 9f. El tenen bé i l'han provat, però en dues ocasions, el pom de dalt s'ha fet enrere amb sisens col·locats. Finalment s'han hagut de conformar amb el 4 de 8, el 3 de 8 i el 2 de 7.

Quins castells s'han fet?


Colla Vella dels Xiquets de Valls: 9 de 8; 5 de 9f; i4 de 9fa
Capgrossos de Mataró: 3 de 9; 4 de 9; 2 de 9fm(c)
Castellers de Lleida: 4 de 8; 3 de8; 2 de 8 (c)
Castellers de la Vila de Gràcia: 4 de 8; i3 de 9f; i3 de 9f; 2 de 7
Castellers de Barcelona: 5 de 8; 7 de 8; i3 de 9f
Colla Joves Xiquets de Valls: 3 de9 f; 5 de 9; 9 de 8
Castellers de Vilafranca: 4 de 9fa(c); 3 de 9fa(c); 2 de 8sf; 4 de 9
Castellers de Sants: 5 de 8; 3 de 9f(c); 7 de 8
Castellers de Sabadell: 3 de 8; 5 de 8; 2 de 8
Xiquets de Reus: 3 de 8; 2 de 8f; 4 de 8
Xiquets de Tarragona: 5 de 8; i3 de 9f; 3 de 9 (c)
Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3 de9f; 9 de 8; i5 de 9f

Classificació final


--------------------------------------------
Llegenda castellera
f: amb folre
a: amb agulla o pilar al mig
ps: aixecat per sota
fm: amb folre i manilles
fa: amb folre i l'agulla o el pilar al mig
sf: sense folre
sm: sense manilles
fmp: amb folre, manilles i puntals
(c): carregat
i: intent

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut