Atenes

Grècia vota "no" als plans de la troica i reclama més negociació a Europa

El resultat del referèndum (61,3% per al "no") constata que els grecs giren l'esquena a les mesures que proposen els creditors europeus a canvi del pagament del rescat

RedaccióActualitzat

Grècia ha votat amb contundència "no" a l'austeritat imposada pels creditors. Amb un 61,3% dels vots, el "no" s'ha imposat a tot el país, mentre el "sí" ha obtingut el 38% dels vots, amb una participació al voltant del 62%.

Els grecs han girat l'esquena a la proposta de reformes econòmiques feta el dia 25 de juny pels creditors: el Fons Monetari Internacional, el Banc Central Europeu i la Comissió Europea.

De seguida que s'han sabut els primers resultats, la maquinària del govern grec ja s'ha posat en marxa. El govern vol actuar amb molta rapidesa. El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha instat Europa a negociar novament en un missatge televisat i ha subratllat que el punt número 1 de l'ordre del dia serà la reobertura dels bancs grecs aquest dilluns. Per la seva banda, el ministre d'Economia i Finances grec, Iannis Varufakis, la bèstia negra de les institucions europees durant les negociacions, ha volgut llançar un missatge en positiu afirmant que el "no" en realitat és un gran "sí" a l'Europa democràtica.

Les línies mestres de la negociació grega

Les línies mestres de l'estratègia grega després del referèndum se sostindran en dos pilars: l'informe de l'FMI que reconeix que el deute grec és insostenible i un nou mandat per a Atenes, emparat en la voluntat del poble grec.

El govern grec també ha anunciat que el banc central del país demanarà una ampliació del límit del programa de liquiditat d'emergència (ELA) del Banc Central Europeu. El portaveu de l'executiu d'Atenes ha explicat que aquesta demanda es farà el mateix diumenge a la nit i que creu que no hi ha cap raó perquè no es faci l'ampliació.

Una jornada crucial

La jornada de referèndum a Grècia s'ha desenvolupat sense cap contratemps destacable, segons ha informat el ministeri de l'Interior.

Els grecs han votat des de les 6 del matí, hora nostra, en un referèndum crucial pel seu futur, el del seu govern, i en part també, el de la Unió Europea. Més de 10.800.000 ciutadans grecs estaven convocats a les urnes, en un país on el vot és obligatori.

Tsipras vota

 

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha votat a quarts de 10, hora d'aquí, a un col·legi electoral del barri de Kipseli, al nord d'Atenes, on hi ha la seva residència. Després de dipositar el seu vot, Tsipras ha dit que ningú podrà ignorar la voluntat del poble grec i que aquest és un referèndum "per la dignitat":

"Ningú pot ignorar el missatge de determinació d'un poble després de prendre el seu destí entre les mans"

Tsipras ha assegurat que "la democràcia guanyarà a la por" i a la incertessa per la situació econòmica del país. Per al primer ministre grec, "a partir de demà s'obre un camí de tornada als principis fonamentals de la democràcia i la solidaritat a Europa".

El govern de Tsipras ha fet una intensa campanya a favor del "no" a les exigències de la troica i ha anunciat que no continuarà al càrrec si hi ha una clara victòria del "sí".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut