Moscou

Victòria aclaparadora per a Medvédev en les eleccions a Rússia

Els resultats a les urnes no han contradit els pronòstics i han donat la victòria electoral al fins ara viceprimer ministre, Dmitri Medvédev, amb un 70% dels sufragis del 90% dels vots escrutats. La jornada d'eleccions presidencials a Rússia ha estat marcada per una elevada participació, que rondarà el 67%, una mica superior a la registrada en els comicis del 2004, en què es va situar en el 64,4%. Medvédev s'ha dirigit a la multitud durant el concert "Jo elegeixo Rússia", organitzat per un dels moviments pròxims al Kremlin, que Putin no abandonarà fins al maig.

Actualitzat
El president rus sortint, Vladímir Putin, ja ha felicitat en persona el seu successor, Dmitri Medvédev, per la victòria assolida en aquests comicis, i li ha desitjat èxit. Ho ha fet des de l'escenari situat a la plaça Roja, just darrere de la catedral de Sant Basili, davant dels 20.000 assistents al concert multitudinari que s'hi celebrava.

"El nostre candidat lidera amb claredat. Aquesta victòria garanteix que continuarà l'exitós rumb que hem escollit i aplicat durant els darrers vuit anys", ha proclamat Putin enmig d'una gran ovació.

"Podem mantenir el rumb que ha proposat Putin. Junts vencerem", ha manifestat Medvédev a la multitud durant la seva primera compareixença pública, i perquè sigui així, el president electe de Rússia, de 42 anys, ja ha ofert el càrrec de primer ministre, com s'esperava, al seu predecessor. Segons ha subratllat, el país té "l'oportunitat de continuar el desenvolupament dels últims anys, enfortir l'estabilitat, elevar la qualitat de vida i avançar".

Jornada electoral tranquil·la

La calma ha estat la tònica general de la jornada, en què 109 milions de russos estaven cridats a les urnes per elegir el president del país. Els únics incidents de la jornada han estat dues explosions gairebé simultànies que han ferit dos policies a la república nord-caucàsica del Daguestan, veïna de Txetxènia.

Al tancament dels col·legis electorals a tot el país -a excepció de Kaliningrad, on els centres de votació ho han fet una hora més tard-, la participació ha rondat el 67%.

Darrere Dmitri Medvédev el segueixen a molta distància els seus teòrics oponents: el líder comunista Guennadi Ziugànov, amb un 17,9% dels sufragis; l'ultranacionalista Vladímir Jirinovski, amb un 9,49%, i el candidat del Partit Demòcrata, Andrei Bogdanov, amb un 1,27% dels vots. Tots tres oponents han estat sistemàticament silenciats pels mitjans de comunicació.

Finalment, però, aquests comicis no han comptat amb els observadors de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa perquè les restriccions imposades pel Kremlin eren inassumibles.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut