Madrid

Víctimes del franquisme diuen que van acudir a Garzón "per justícia" després de gestions desateses

Els primers testimonis que han declarat aquest dimecres en el judici al magistrat Baltasar Garzón han explicat que van acudir a l'Audiència Nacional "per justícia" després que les seves denúncies en ajuntaments i jutjats per buscar als seus familiar desapareguts van quedar desateses. Garzón està acusat de prevaricació després que el sindicat ultradretà Manos Limpias el va denunciar per haver intentat investigar els crims del franquisme. Demanen 20 anys d'inhabilitació per al jutge suspès de l'Audiència Nacional.

RedaccióActualitzat
"Se'l van emportar de casa, el van apallisar, el van tenir pres". Aquest és el testimoni de Pino Sosa, representant de l'associació per la memòria història d'Araucas, a Gran Canaria, un dels primers que ha declarat en la tercera jornada del judici a Garzón, acusat de prevaricació pel sindicat Manos Limpias.

Els primers testimonis han explicat que van acudir a l'Audiència Nacional buscant "justícia" després que les seves denúncies en ajuntaments i jutjats no van ser ateses. A més a més, han afegit que van acudir també al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) perquè instés Baltasar Garzón a agilitzar el procés. Van recórrer a l'Audiència Nacional el 2006 i al CGPJ el 2007 perquè en tot un any no s'havia avançat.

Un altre dels testimonis que ha declarat aquest dimecres ha estat Maria Martín, de 81 anys, que ha explicat el que va passar amb la seva mare el 1986: "La van matar, la van tirar al carrer."

Garzón va defensar la seva actuació

El judici contra Baltasar Garzón, acusat de prevaricació per haver volgut investigar els crims del franquisme, ha arribat aquest dimecres a la seva tercera sessió. Després que el magistrat va ser suspès de l'Audiència Nacional, ahir va defensar la seva actuació, i ara és el torn dels primers testimonis, concretament, representants de diverses associacions de la memòria històrica i familiars de desapareguts.

La seva versió arriba després que ahir Garzón va defensar la seva legitimitat per investigar els crims de la dictadura espanyola. Segons el magistrat, són crims contra la humanitat que no han prescrit, tal com assegura el dret internacional.

El judici va continuar aquest dimarts després que el Tribunal Suprem va rebutjar arxivar la causa, malgrat que no hi ha acusació del fiscal. El magistrat es va negar a respondre a les preguntes de l'acusació, el sindicat d'ultradreta Manos Limpias, que li demana 20 anys d'inhabilitació per un presumpte delicte de prevaricació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut