Barcelona

Vicenç Villatoro guanya el Vaixell de Vapor de Literatura Infantil i Pere Pons, el Gran Angular de Literatura Juvenil

Vicenç Villatoro ha guanyat el Premi Vaixell de Vapor de Literatura Infantil amb la novel·la "La torre". El guardó, que convoca l'editorial Cruïlla, està dotat amb 24.000 euros. A través dels records de la filla de l'enginyer que va dissenyar la torre Eiffel a París, el llibre explica les peripècies que van envoltar la seva construcció i les crítiques i polèmiques que va generar, i que van estar a punt de provocar el seu enderroc, ara fa un segle. El mallorquí Pere Pons, per la seva banda, ha estat guardonat amb el 16è Premi Gran Angular de Literatura Juvenil amb l'obra "Quan tot comença", ambientada a la Mallorca dels anys 60.

Actualitzat

La història que narra l'obra de Vicenç Villatoro permet reconstruir la visió que les persones d'ara fa un segle tenien respecte a la ciència i la tècnica, en les quals posaven totes les seves esperances fins al punt de pensar que serien capaces de canviar fins i tot el mateix concepte d'art. La construcció de la torre Eiffel, el rebuig que va desfermar i la idea d'art i cultura que hi havien al seu darrere van canviar la vida de l'enginyer Eiffel i de tota la seva família i es van convertir en el símbol d'una època optimista i confiada.

"La torre" competia amb 47 originals més. El jurat del Premi Vaixell de Vapor estava format per Enric Gomà, Oblit Beseiria, Flàvia Company, Lurdes Reyes i Núria Font, editora de Cruïlla i secretària del jurat.

Pel que fa a l'obra del mallorquí Pere Pons, es tracta d'una novel·la d'amistats, d'amors, de sentiments i de passions; de trobades i comiats i de generacions, el llegat de les quals sobrevola sempre sobre les decisions dels més joves. Tota l'acció recrea la vida a Cala Figuera de Santanyí abans del boom turístic, quan aquella cala era el paradís que queda reflectit en la història.

A banda de "Quan tot comença", al premi Gran Angular de Literatura Juvenil optaven 26 originals més, que tractaven qüestions com l'aventura, el pas cap a la maduresa, el reconeixement de la pròpia sexualitat, l'homosexualitat, l'emigració, la guerra civil i les seves conseqüències o l'equilibri ecològic. El jurat del guardó el formaven Jesús Ballaz, Adela Nogueira, Margarita Aritzeta i Josep Pasqual, editor de Cruïlla.

Anar al contingut