Vic passa a formar part de les ciutats cardioprotegides del país amb la instal·lació d'una quinzena de desfibril·ladors

Vic passa a formar part de les ciutats cardioprotegides del país amb la instal·lació d'una quinzena de desfibril·ladors

Vic passa a formar part de les ciutats cardioprotegides del país amb la instal·lació d'una quinzena de desfibril·ladors

Pla general. Un professional del SEM comprova si la víctima respira o no per procedir a utilitzar un desfibrilador. Imatge del 28 de novembre de 2016 (Horitzontal).

Pla general. Un professional del SEM comprova si la víctima respira o no per procedir a utilitzar un desfibrilador. Imatge del 28 de novembre de 2016 (Horitzontal).

ACN Vic.-Vic acaba d'erigir-se com a ciutat cardioprotegida amb la instal·lació d'una quinzena de desfibril·ladors municipals per diferents indrets de la ciutat. Vuit dels aparells s'han ubicat a la via pública per poder assegurar un ràpid accés en cas d'emergència, com per exemple a l'Estació d'Autobusos, l'Oficina de Turisme, l'ETC o alguns dels centres cívics de la ciutat. El primer tinent d'alcalde i regidor de Salut, Josep Arimany, ha destacat que el temps de reacció davant una persona que ha patit una aturada cardiorespiratòria "és de vital importància per salvar vides". El regidor també ha explicat que es formarà tots aquells ciutadans que ho desitgin en la utilització dels aparells a través de tallers o xerrades. Tot i això, els professionals del Servei d'Emergències Mèdiques han assenyalat que qualsevol persona pot utilitzar un desfibril·lador ja que només cal estar molt atent a les indicacions que es pot escoltar des de l'aparell. De fet, aquesta primera actuació és bàsica per poder salvar la vida d'aquella persona fins que no arriben els serveis d'emergència.

La ciutat de Vic s'ha equipat amb quinze desfibril·ladors d'última generació que s'han instal·lat a l'Estació d'Autobusos, l'Oficina de Turisme, l'Edifici del Sucre, els centres cívics (Can Pau Raba, Serra-de-Senferm i La Guixa), a l'ETC Teatre, a l'Estació Transformadora del Barri de l'Horta Vermella, al Pavelló l'Ausoneta i al Pavelló dl Castell d'en Planes. Dels quinze aparells, la ciutat en té cinc que són mòbils: tres a la Guàrdia Urbana, un a l'Institut Municipal d'Esports i un a Protecció Civil. El cap de base del SEM, Xavi Palomar, ha explicat que el primer que cal comprovar davant una possible aturada respiratòria és si la víctima està conscient i respira. Davant una negativa de les dues variables, caldrà començar a practicar les maniobres de reanimació cardiopulmonar tan ràpidament com sigui possible, amb 30 pressions al pit i dues insuflacions d'aire (l'anomenat boca a boca). Palomar ha explicat que aquesta maniobra pot ser vital per salvar la vida a la persona si s'actua amb la major brevetat de temps, ja que "el temps és or", ha dit Palomar. Mentrestant, caldrà requerir l'ajuda d'algun altre ciutadà perquè localitzi i porti el Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA) al lloc on la persona ha patit l'aturada. El professional d'emergències ha explicat que es tracta d'un aparell "totalment segur" que ajudarà a retornar a l'estat normal la persona que ha patit l'aturada. Tot i que serà molt millor si la persona està formada, els DEA estan pensats perquè qualsevol ciutadà els pugui utilitzar correctament. Un cop es posa en marxa, l'aparell va donant les instruccions a través d'una veu per assegurar-ne l'ús adequat. A més, els aparells que s'han instal·lat a Vic registraran tota l'activitat de l'incident i, després, el SEM traslladarà tota la informació a la història clínica del pacient. Per ensenyar com s'utilitzen els aparells s'impartirà formació pràctica a tots aquells ciutadans que ho desitgin i també es faran xerrades. El primer taller tindrà lloc aquest dilluns al vespre a les vuit al Centre Cívic Can Pau Raba. L'Ajuntament de Vic també vol que tot el personal funcionari estigui format per si cal intervenir en cas de parada cardiorespiratòria. D'altra banda, també s'ha presentat una aplicació gratuïta per a mòbils sota el nom Cardio City 112, de l'empresa CardioSos. El seu director, Jordi Ventura, ha explicat que a través de l'aplicació s'envia un avís al número d'emergències europeu 112 que avisa a les persones formades per utilitzar els desfibril·ladors que hi ha a un radi d'un quilòmetre. A més, l'aplicació també ofereix informació per saber els aparells que l'usuari té més a prop i minimitzar el temps d'actuació fins a l'arribada dels professionals sanitaris.