D'esquerra a dreta: l'alcalde de Calldetenes, Marc Verdaguer; l'alcalde de Torelló, Santi Vivet; la regidora de Cultura de Vic, Susag…
D'esquerra a dreta: l'alcalde de Calldetenes, Marc Verdaguer; l'alcalde de Torelló, Santi Vivet; la regidora de Cultura de Vic, Susagna Roura; i la protagonista de 'Tornar', Noemí Morral. Pla general. 1 de febrer de 2018 (Horitzontal).

Vic, Calldetenes i Torelló impulsen la marca Teatres d'Osona per fomentar la creació en arts escèniques i arribar a més públic

ACN Manlleu.-Coordinar programacions compartides o proposar coproduccions i projectes perquè la ciutadania tingui accés a una oferta d'espectacles "més àmplia i plural" són alguns dels objectius que s'amaguen darrere la marca Teatres d'Osona, que impulsen els teatres de Vic, Calldetenes i Torelló. Creada embrionàriament l'any 2010, no ha estat fins aquesta temporada que els teatres han donat una nova embranzida a una marca que ha de fer arribar la creació en arts escèniques a un públic molt més gran. La regidora de Vic, Susagna Roura, ha assenyalat que la voluntat és crear una xarxa intermunicipal en què "la suma ens faci créixer exponencialment". De moment s'han establert dues col·laboracions, un cicle sobre l'acollida i la integració - en què cada teatre presenta una proposta diferent- i la programació compartida de l'obra 'Tornar', de Noemí Morral, que es podrà veure el 2 de març a l'Atlàntida, el 9 de març al Cirvianum i el 24 a l'Auditori Teatre.

L'alcalde de Torelló, Santi Vivet, ha assenyalat que amb la creació de la marca 'Teatre d'Osona', tant l'Atlàntida de Vic, com el Teatre Auditori de Calldetenes i el Cirvianum de Torelló volen promoure la creació artística, facilitar un escenari a companyies que aposten per aquesta creació, donar difusió a formacions professionals i acostar-les al públic, fomentar l'assistència al teatre i treballar per aconseguir nous públics. De moment s'han establert dos tipus de col·laboracions, una per un cicle que parlarà de l'acollida i la integració, i l'altra per oferir un mateix espectacle en els tres teatres. Pel que fa a les propostes de cada teatre, en el cas de Vic es podrà veure 'A.K.A' (Also Known As), dirigida per Montse Rodríguez i interpretada pel jove Albert Salazar. A Calldetenes es presentarà 'Nadia', una història que explica l'experiència d'una jove afganesa que després de partir les conseqüències de la guerra civil l'any 2006 arriba a Barcelona. Per últim, Torelló oferirà 'El metge de Lampedusa', una història que ressegueix el drama de les persones refugiades en aquesta illa italiana. D'altra banda, els tres teatres també compartiran la producció 'Tornar', un espectacle íntim de la vigatana Noemí Morral, inspirada en el seu segon llibre. El muntatge, sota la direcció de Joan Roura i amb música de Quim Salinas, "vol fer arribar les emocions i el missatge d'un camí de vida que al final poc a poc es va reinventant", ha explicat la mateixa autora i intèrpret. Sobre el tipus i la quantitat de col·laboracions que s'establiran entre els tres equipaments, és un aspecte que "s'ha d'acabar de decidir com s'articularà", ha explicat el cap de programació del Cirvianum, Pep Tines. Però la idea podria passar per obrir un concurs on es podrien presentar les companyies, i tot i que no serà un requisit bàsic el fet de ser d'Osona, sí que s'espera que els espectacles hi tinguin "alguna vinculació", ha explicat el cap de programació de l'Atlàntida, Ramon Ferrer. Els tres teatres no es tanquen a sumar al projecte altres equipaments que tinguin una programació estable i professional. En aquest sentit, a banda de triar Manlleu per a realitzar la roda de premsa de presentació perquè és el lloc d'assaig de 'Tornar', el gest també és una picada d'ull a la incorporació del futur Teatre Centre de la capital del Ter. De cara a la temporada que ve, ja s'està treballant en un projecte de la companyia osonenca EsSela que girarà al voltant de l'obra de l'escriptor vigatà Lluís Solà. L'homenatge s'estrenarà la tardor d'aquest any amb el títol 'Camins invisibles'.

Anar al contingut