Vent fort i nevada poc abundant al vessant nord

Dissabte es manté la situació de nord, que implica neu al vessant nord del Pirineu, ventades fortes als dos extrems del país i cel serè o poc ennuvolat en conjunt. Les temperatures màximes es recuperaran una mica per l'oest, però parlarem d'un ambient fred en general. Diumenge serà un dia molt similar.

Actualitzat

Dissabte es mouen molt poc les condicions atmosfèriques generals, determinades d'una banda per l'anticicló centrat a l'oest d'Irlanda, i d'altra per la pertorbació que encara volta per la península Itàlica. Aquesta configuració manté la precipitació al vessant nord del Pirineu i la ventada als dos extrems del país. Davant d'aquesta situació, el Servei Meteorològic de Catalunya manté activats els avisos per neu, vent i mala mar.

El vent afavorirà que l'aire es vegi ben net i el cel ben blau, tret justament dels núvols que es generen a sotavent del Pirineu, i que s'escampen a estones pel cel de Catalunya, amb formes molt fotogèniques en alguns casos. En conjunt farà sol al llarg de la tarda, amb més presència de nuvolades cap al nord-est. La nevada continuarà al vessant nord del Pirineu, més restringida cap al nord d'Andorra i, sobretot, al nord de Lleida. Es preveu una nevada feble en conjunt, i amb un caràcter més intermitent. La combinació del vent i la neu farà aparèixer el torb. Recordem que hi ha fort risc d'allaus de placa a la capçalera del Ter i del Freser.

Si els núvols alts ho permeten, aquesta matinada tindrem una bona oportunitat per veure el cometa "Ison" a ull nu. El moment idoni és poc abans de la sortida del sol.

No s'aturaran el mestral a les Terres de l'Ebre i, a estones, al Camp de Tarragona, ni la el vent de nord o tramuntana al Pirineu, Prepirineu i l'Empordà. La tramuntanada es reforçarà a la tarda a l'entorn del cap de Creus, on els cops superaran amb escreix els 100 km/h. El cop màxim del matí és, com no, el de Portbou: 143 km/h.

Les temperatures poden pujar cap a l'oest, molt lleugerament, i quedar frenades cap al nord-est per culpa dels núvols. Les més altes quedaran al voltant dels 15 graus. A bona part del país no passarem dels 12 o 13. Les mínimes han baixat d'1 a 3 graus en general. En tot cas, l'ambient és fred, amb una sensació accentuada pel factor vent.

La ventada també es mantindrà al País Valencià i les Balears. El mestral bufarà moderat, amb cops forts a Castelló. No descartem algun floc de neu a la comarca dels Ports, amb una cota al voltant dels 500 metres.  A les Illes, els núvols deixaran alguns ruixats localment moderats a Mallorca i Menorca, amb una cota de neu que es mourà entre 800 i 1000 metres. La precipitació és molt menys probable cap a Eivissa i Formentera.

I per diumenge...

Es preveu més del mateix: més vent  i més neu al vessant nord.  El cel es veurà ben blau en general, amb possibles núvols alts generats pel vent a estones.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut