Atenes

Venizelos repeteix com a ministre de Finances en el nou govern de Papadimos

El ministeri de Finances grec continuarà en mans del socialista Evànguelos Venizelos en el govern d'unitat nacional liderat per l'economista Lukàs Papadimos, que ha assumit el càrrec aquest divendres. A l'executiu hi ha 14 ministres del Pasok, dos de Nova Democràcia i un de la formació d'ultradreta LAOS. A més, hi ha dos independents, un dels quals és Papadimos.

Actualitzat
Grècia enceta nova etapa política. El nou primer ministre, Lukàs Papadimos, ja ha jurat el càrrec davant del president del país, Kàrolos Papúlias. El que va ser vicepresident del Banc Central Europeu (BCE) també ha anunciat els membres del seu executiu d'unitat nacional. El nou govern haurà d'aplicar el pla de rescat i preparar eleccions, que es podrien celebrar el 19 de febrer. Malgrat el relleu de govern, al carrer regna el pessimisme.

Entre els noms que formen el nou executiu, destaca el fins ara ministre de Finances, Evànguelos Venizelos, que mantindrà la cartera que tenia els darrers mesos, i serà un dels dos viceprimers ministres. L'altre és Theodoros Pangalos, també del Moviment Socialista Panhel·lènic (Pasok). En total, els socialistes compten amb catorze ministres al nou govern, entre els quals hi ha Interior (Anastasios Yannitsis), Treball (Iorgos Kutrumanis) i Justícia (Miltiadis Papaioannu), entre d'altres.

La formació conservadora Nova Democràcia (ND) compta amb dues carteres al govern de Papadimos. Són l'antic comissari europeu de Medi Ambient Stavros Dimas, nou ministre d'Afers Exteriors, o el conservador Dimitris Avramólpulos, que ja havia estat ministre anteriorment i tindrà la cartera de Defensa.

A més dels dos partits majoritaris, a l'aliança de govern també hi participa la formació d'extrema dreta LAOS, amb un ministre, Mavrudis Voridis, a Infraestructures i Transports. D'aquesta manera, la ultradreta s'integra per primera vegada en un govern grec des de la caiguda de la dictadura dels coronels l'any 1974.

Al govern de Papadimos hi ha també dos independents: el mateix primer ministre i el ministre d'Estat i portaveu, Iorgos Stavropoulos. En les seves primeres paraules després de ser escollit, Papadimos demanava als grecs un esforç per superar la crisi.

L'executiu ha quedat lluny de la paritat. Entre els dinou membres, només hi ha una dona, la socialista Anna Diamantopulu, nova ministra d'Educació.

Pessimisme al carrer

Mentre als passadissos, als palaus i el Parlament es negocia el nou govern grec, al carrer regna el pessimisme. Dijous, una manifestació davant del Parlament grec va donar la benvinguda a l'economista Lukàs Papadimos com a nou primer ministre. Unes 5.000 persones, simpatitzants del Partit Comunista, van expressar el seu rebuig a les mesures d'austeritat i al pla de rescat europeu.

El Partit Comunista, contrari a la formació d'un govern de concentració nacional, no va participar en les converses que durant tota la setmana han tingut el Partit Socialista del Pasok i el principal partit de l'oposició, Nova Democràcia, per escollir l'executiu.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut