Caracas

Veneçuela vota en les eleccions més disputades després de 14 anys de chavisme

Els veneçolans protagonitzen les eleccions més disputades després de 14 anys de chavisme. El president encapçala les enquestes, però per poc marge, davant l'opositor Henrique Capriles, que ha aconseguit unir els antichavistes.

RedaccióActualitzat
Després de 14 anys de chavisme, Veneçuela celebra unes eleccions en què l'oposició pot desbancar l'actual cap d'estat. Els veneçolans voten entre el president Hugo Chávez, i l'home que ha aconseguit aglutinar l'oposició, Henrique Capriles.

Les enquestes donen un lleuger avantatge a Chávez, però no es descarta que Capriles pugui donar la sorpresa. Tant és així que els comicis han dividit i crispat la societat veneçolana. La campanya electoral ha quedat marcada, entre altres incidents, per la mort de dos partidaris del candidat opositor, Henrique Capriles, a mans de seguidors chavistes.

En plena jornada de reflexió, Hugo Chávez ha fet una compareixença davant els mitjans. Chávez s'ha mostrat convençut que la cita amb les urnes transcorrerà amb total tranquil·litat. El candidat a la reelecció ha assegurat que Veneçuela és un país democràtic i que té un dels millors sistemes electorals de tot el món.

En diversos punts de la capital, Caracas, els ciutadans han sortit al carrer per fer una cassolada de protesta per la roda de premsa de Chávez. Un membre del Consell Nacional Electoral, que regula les eleccions, ha assegurat via Twitter que denunciarà la intervenció per fer campanya.

Les enquestes es decanten per Chávez

Chávez arriba a aquestes eleccions després d'un any i mig de batalla contra el càncer i amb el suport encara intacte de les classes més pobres. Tot i així, es preveu que els resultats siguin molt ajustats. Per primer cop des que va arribar al poder, Chávez s'enfronta a un candidat que ha sabut aglutinar més de vint partits opositors i desafiar l'hegemonia del chavisme amb un discurs a favor de la reconciliació.

Les enquestes donen a Chávez un avantatge de prop de 10 punts. Si Chávez és reelegit president per tercera vegada, completaria vint anys al capdavant del país. Si guanya Capriles caldrà veure com entomen la derrota i els canvis els chavistes.

Dues apostes diferenciades

Amb un estil enèrgic i informal, Capriles, de quaranta anys, s'ha transformat en un nou líder de masses en un país acostumat a les excentricitats del seu president. Aquest advocat de centreesquerra ha centrat la seva campanya en la reconciliació del país i ha dit que mantindrà els programes socials creats per Chávez. Capriles ha protagonitzat una esgotadora campanya per tot el país, i això, segons els experts, ha donat els seus fruits.

Per contra, en les seves aparicions, Hugo Chávez, de 58 anys, s'ha esforçat per demostrar que ha superat el càncer que se li va diagnosticar. Durant la campanya ha posat un interès especial a captar el vot dels joves. Entre els mèrits que se li reconeixen hi ha el fet d'haver reduït la pobresa. Per contra, el país té un dels índexs més alts de criminalitat. De fet, la violència s'ha convertit en el tema estrella de la campanya del seu contrincant.

Veneçolans a Barcelona

Els veneçolans que resideixen a Barcelona poden votar des de les sis del matí al centre cívic de Sagrada Família. És un dels cinc col·legis electorals que s'han habilitat a l'estat espanyol perquè els aproximadament 20.000 ciutadans d'aquell país que viuen aquí puguin participar en aquestes eleccions.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut