Pla curt d'Hugo Chávez fent declaracions
El president de Veneçuela, Hugo Chávez, defensa els aspectes econòmics de l'ingrés a Mercosur.
Veneçuela

Veneçuela ingressa al Mercosur quan s'acaben de revisar alguns acords de lliure comerç

La zona de lliure canvi d'Amèrica del Sud guanya des d'avui un nou membre. Veneçuela ingressarà oficialment al Mercosur després de sis anys d'espera. El Paraguai era l'únic obstacle que quedava, però està suspès de l'organització arran de la destitució del seu president, i això permetrà l'ingrés de Veneçuela. Sobre el paper, aquest ingrés beneficia tothom, però arriba en un moment d'estancament de les economies de l'Argentina i el Brasil.

RedaccióActualitzat
És, probablement, la victòria més gran d'Hugo Chávez en política exterior. I, a més, arriba quan falten només dos mesos per a la seva tercera reelecció presidencial. Sis anys després que els presidents dels quatre països membres del Mercosur hi votessin a favor, Veneçuela en serà, finalment, membre de ple dret.

L'ingrés s'ha aconseguit gràcies a la suspensió temporal del Paraguai, castigat per haver destituït Fernando Lugo de la presidència, aquest mes de juny. Era precisament la majoria de dretes del Congrés del Paraguai la que havia bloquejat reiteradament l'accés de Veneçuela a aquest organisme regional d'integració econòmica.

Però en arribar a Brasília, on avui s'oficialitzarà l'ingrés, Chávez deixava la victòria política en segon pla i en destacava els avantatges econòmics. "Per què? Pel desenvolupament nacional. Per incrementar el potencial de les nostres empreses, per crear noves empreses, per la transferència tecnològica, per crear nous lloc de treball dignes".

Veneçuela necessita diversificar una economia en crisi i la resta hi guanyarà, a canvi, un mercat de 28 milions de consumidors. Una equació que, sobre el paper, beneficia tothom, però que arriba en un moment d'estancament de les economies de l'Argentina i el Brasil.

Els dos grans del con sud han revisat fa poc alguns dels acords de lliure comerç per protegir els productes interns i estan desnaturalitzant el que el 2010 s'havia d'haver convertit, i encara no és, en el Mercat Comú sud-americà.
Anar al contingut