Caracas

Veneçuela accepta investigar si Arturo Cubillas, funcionari del seu govern, va entrenar etarres

El govern de Veneçuela respon a les demandes de l'executiu espanyol i anuncia que investigarà el presumpte col·laborador d'ETA Arturo Cubillas. Segons els dos presumptes etarres detinguts la setmana passada a Euskadi, aquest veneçolà els hauria entrenat ara fa dos anys.

Actualitzat
Davant l'ombra de sospita sobre una possible vista grossa o, fins i tot, col·laboració entre l'actual govern de Veneçuela i ETA, l'executiu d'Hugo Chávez ha decidit moure fitxa. El govern veneçolà ha acceptat, finalment, investigar les activitats d'Arturo Cubillas. Tot plegat, després que els dos presumptes etarres detinguts la setmana passada a Euskadi reconeguessin haver estat ensinistrats per aquest etarra expulsat a Veneçuela pel govern de Felipe González i actualment funcionari de l'administració veneçolana.

Les confessions dels detinguts i les pressions del govern espanyol haurien forçat Veneçuela a prendre aquesta decisió, una decisió que ha pres poc després que el ministre d'Afers Estrangers espanyol, Miguel Ángel Moratinos, reclamés a l'ambaixador veneçolà que el seu executiu empregués "accions concretes" contra Cubillas.

Arturo Cubillas, casat amb una veneçolana, té la nacionalitat d'aquest país, on va arribar després de ser deportat d'Algèria el 1989. Des del 2005, Cubillas és cap de seguretat en un organisme del Ministeri d'Agricultura veneçolà. L'Audiència Nacional considera que Cubillas és responsable del col·lectiu d'ETA en aquella zona d'Amèrica i que coordina les relacions amb les FARC.

El govern espanyol ha rebut la notícia de la investigació de Cubillas poques hores després que l'Audiència Nacional hagi decidit enviar policies espanyols a Colòmbia per interrogar exmembres penedits de la guerrilla de les FARC, per les seves suposades relacions amb ETA. En concret, nou exmembres de la guerrilla colombiana per obtenir més informació. També demana dades sobre la documentació confiscada al líder de les FARC, Mono Jo Hoy, abatut per l'exèrcit colombià el 23 de setembre passat.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut