La plataforma 'Salvem les Drassanes' s'ha reunit amb la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, el 18 de maig del 2017…
La plataforma 'Salvem les Drassanes' s'ha reunit amb la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, el 18 de maig del 2017 (horitzontal)

Veïns de les Drassanes porten el cas de l'hotel a Antifrau i a la síndica per sospites d'irregularitats en la tramitació

ACN Barcelona.-La plataforma 'Salvem les Drassanes' ha portat aquest dijous la construcció de l'hotel de la cadena Praktik a la Síndica de Greuges de Barcelona i a l'Oficina Antifrau perquè sospiten que hi ha "mala praxi" i "irregularitats" en la tramitació de l'expedient des dels serveis urbanístics de l'Ajuntament. El col·lectiu denuncia la desaparició de la reserva del 25% d'habitatge social exigit pel planejament, així com el traspàs "injustificat i arbitrari" de 625 metres quadrats entre els dos edificis que conformarien el complex hoteler. Els veïns asseguren que l'expedient està incomplet perquè no consten documents necessaris com l'aprovació inicial del projecte de reparcel·lació dels solars, la justificació del traspàs de metres quadrats entre els dos edificis i un informe referent a l'aprofitament urbanístic.

Anna Moreno, una de les portaveus de 'Salvem les Drassanes', s'ha queixat del nombre de vegades que han hagut de demanar aquests documents, el que denota, ha dit, una "falta de transparència" per part dels serveis urbanístics de l'Ajuntament. En concret, ha explicat que han demanat aquests informes en diverses ocasions, dues o tres vegades durant el 2016 i dues vegades més aquest any. Segons Moreno, els tècnics han acabat reconeixent que no tenien aquesta documentació perquè no era necessària, tot i que mesos abans asseguraven que sí que ho era.Però a més, ha remarcat que l'absència d'aquests documents implica "un clar incompliment de les pròpies prescripcions dels mateixos serveis urbanístics i, per tant, una mala praxi que hauria de ser investigada". Al seu parer, aquestes suposades "irregularitats", que serien responsabilitats de governs anteriors, podrien donar arguments perquè l'actual consistori denegués la llicència hotelera. En tot cas, demanen que no s'avanci en aquesta tramitació fins que s'aclareixen aquestes "ombres de dubte". El col·lectiu s'ha adreçat expressament al PSC perquè canviï la seva posició favorable a aquest projecte. De fet, 'Salvem les Drassanes' vol que Antifrau investigui la tramitació del projecte des del seu inici, l'any 1999, quan governaven els socialistes."Uns terrenys que haurien d'haver servit pel bé del barri i del seu veïnat, avui en dia estan en mans d'agents privats que només han buscat els seus guanys econòmics a través de les plusvàlues. Volem el barri per al veïnat", ha assenyalat Moreno.Des de la FAVB, un dels seus vicepresidents, Joan Balañach, ha constatat que el que està succeint al Raval no és un fet aïllat, perquè en molts barris de la ciutat s'estan produint expulsions del veïnat per construir allotjaments turístics i hotels. Balañach ha atribuït aquest "model de turisme massificat" a la gestió d'anteriors governs, "que van regular amb el criteri neoliberal de l'oferta i la demanda, de deixar que el mercat s'autoregulés". "Doncs sí, ho ha fet, però a base de l'expulsió dels veïns", ha lamentat.El vicepresident de la FAVB ha opinat que cal estudiar què està passant amb els serveis d'urbanisme de l'Ajuntament, i ha citat altres polèmiques com la de l'hotel del Palau de la Música o les obres de les Glòries.La síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha explicat que ha admès a tràmit la queixa presentada per 'Salvem les Drassanes' i ha explicat que espera poder donar resposta en un termini d'un o dos mesos. Vilà s'ha reunit amb els representants del col·lectiu.La cadena Praktik es va adreçar fa unes setmanes al consistori reclamant la concessió dels permisos definitius, argumentant que els tècnics ja han fet els informes favorables necessaris per obtenir la llicència. Des de l'executiu, apunten que s'està analitzant jurídicament tot el que fa referència a aquesta qüestió, i recorden que neix d'un planejament complex.

Anar al contingut