Veïns de Les Corts reclamen a l'Arquebisbat més canvis en la futura residència geriàtrica de Sant Josep Oriol

Veïns de Les Corts reclamen a l'Arquebisbat més canvis en la futura residència geriàtrica de Sant Josep Oriol

Veïns de Les Corts reclamen a l'Arquebisbat més canvis en la futura residència geriàtrica de Sant Josep Oriol

Pintada en una paret on es llegeix 'Avaritia peccatum est' (horitzontal).

Pintada en una paret on es llegeix 'Avaritia peccatum est' (horitzontal).

ACN Barcelona.-Veïns del barri de Les Corts de Barcelona han reclamat aquest dijous a la tarda a l'Arquebisbat que realitzi i pacti més canvis en la futura residència geriàtrica de Sant Josep Oriol. Així, s'oposen als canvis anunciats aquest dijous al matí per l'Arquebisbat, que suposen una reducció de l'alçada i el canvi d'usos de residència d'investigadors a residència per a gent gran. Així, volen que es preservi completament un jardí interior, que es rebaixi l'alçada d'un dels dos edificis i que l'Ajuntament protegeixi l'edifici històric catalogat.

En un comunicat fet públic aquest dijous a la tarda i amb el suport de la Coodinadora d'Associacions de Veïns i Entitats de Les Corts i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), manifesten la voluntat que l'Arquebisbat freni les seves intencions i segueixi dialogant amb els veïns per tal d'adequar el projecte a la voluntat dels veïns mobilitzats. Segons ells, el canvi presentat per l'Arquebisbat és insuficient i suposa "un negoci més" tot i que diferent de l'inicial, perquè "l'Arquebisbat no veia clar l'ús final que volia l'anterior soci per al recinte, que podia encobrir allotjaments turístics a l'estiu, degut segurament als advertiments dels veïns i a les últimes sancions imposades per l'Ajuntament a la citada empresa".També han criticat que l'Arquebisbat doni el projecte com a definitiu, ja que, segons ells, caldria realitzar un nou pla especial que comportaria un procés d'exposició pública, presentació d'al·legacions i votació per part dels grups municipals. Igualment, han recordat que el geriàtric és privat i no és segur que la Generalitat ofereixi places concertades a aquest futur centre. "Malgrat el canvi d'usos, el problema amb l'edifici és exactament el mateix, ja que el nou projecte només suposa mitja planta menys en el nou edifici: segueixen els tres problemes bàsics i el problema clau que és la desprotecció d'un edifici i uns jardins protegits."El problema urbanístic és que el recinte es troba a la zona de transició entre dos espais qualificats com a "nucli antic", el de la plaça Comas i el de la plaça Concòrdia, i un edifici d'aquestes dimensions distorsiona totalment la zona; d'altra banda el projecte ocultaria totalment, en una de les seves façanes, un edifici catalogat que es troba en la mateixa parcel·la de l'Arquebisbat", assegura el comunicat.També critiquen que "no s'ha realitzat un pla de mobilitat, per la qual cosa no s'ha tingut en compte les dificultats de trànsit; no s'ha tingut en compte si el barri pot assumir aquest augment de mobilitat".Per últim, "el nou edifici es pretén realitzar destruint un jardí que, segons la fitxa de patrimoni de l'edifici catalogat que hi ha dins del recinte, s'ha de protegir".Els veïns entenen que l¿Arquebisbat té els seus drets i que es tracta d'una finca de la seva propietat, però li demanen que "tingui consideració i escolti la veu d'un barri que rebutja el projecte". "L'Arquebisbat no pot anar en contra de la voluntat de tot un barri", afirmen.També consideren que l'Ajuntament de Barcelona hauria d¿actuar protegint un element catalogat. "La fitxa de patrimoni és clara en la conservació dels jardins i en el respecte a la volumetria de l'edifici catalogat, exigim a l'Ajuntament que defensi el dret de tots els barcelonins davant els interessos d'un privat", conclouen.Segons els veïns, l'Arquebisbat ha manifestat la voluntat de començar les obres amb la llicència de residència d'investigadors actualment atorgada sense esperar a tenir la llicència corresponent al canvi d'usos proposat. Tot i que aquesta actuació és perfectament legal, ho consideren una postura "poc ètica, inconsistent i contradictòria amb els objectius de canvi d'usos i de pacificació del veïnat proposats". Per això, demanen que se segueixi negociant amb la intermediació del consistori.Al juliol de 2016, la Fundació Sant Josep Oriol, que gestiona una residència de sacerdots, va accedir a rebaixar en dues plantes la construcció tant del carrer Remei com del carrer Galileu, tot i que la majoria d'edificis de la zona tenen fins a vuit pisos. En aquest sentit, cal destacar que el projecte final de la residència, amb 140 places, preveu una "important reducció volumètrica". Tant pel carrer Galileu com pel carrer Remei, la reducció és de prop de 500 metres quadrats.L'Onada Serveis serà l'empresa encarregada de gestionar aquest servei. La seva directora, Cinta Pascual, afirma que no només construiran una nova residència per a gent gran, sinó que el disseny i la distribució del nou equipament està pensada per poder prestar tota la cartera de 37 serveis, tant als residents interns com als milers d'usuaris externs que necessiten qualsevol altre servei que no sigui l'ingrés residencial". L'objectiu d'aquest projecte residencial sempre va ser obtenir les rendes necessàries pel manteniment de la residència sacerdotal Sant Josep Oriol on s'allotgen els capellans ancians de les diòcesis de la província eclesiàstica de Barcelona, és a dir, de l'Arquebisbat de Barcelona, del Bisbat de Terrassa i del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat.