Barcelona

Veïns de l'Eixample i Salt reclamen més seguretat arran del doble crim i els robatoris

El doble crim del Bar Joan de l'Eixample de Barcelona i els casos de robatoris a Salt han posat en alerta els veïns d'un i altre lloc, que han trucat a la porta de l'administració per reclamar més seguretat. Els veïns i comerciants del districte barceloní han traslladat la demanda a l'Ajuntament en una reunió aquest dijous, que ja estava prevista però que s'ha convertit en extraordinària per abordar la qüestió. Ja s'han arreglat els fanals que no anaven, s'han vist patrulles de Mossos d'Esquadra caminant per la zona i hi ha el compromís d'incrementar la vigilància policial. A Salt, les associacions de veïns preparen manifestacions de protesta per reclamar més mesures per combatre la delinqüència.

Actualitzat
Els comerciants de la zona pròxima a la del doble crim asseguren que estan habituats a ser objecte de robatoris, però que, arran de la mort de la mare i el fill al Bar Joan, han passat del sentiment d'inseguretat a la por. "Vist el que ha passat, en tens més encara, tens més por", explica el responsable d'un comerç. Davant del bar, al número 338 del carrer Provença, un centenar de veïns s'han concentrat aquest dijous a la nit per mostrar el rebuig al crim.

La presidenta de l'associació de comerciants Cor Eixample, Carme Izquierdo, ha reiterat que els veïns reivindiquen de fa temps més mesures dissuasòries per combatre fets com aquest. "Reclamem des del primer dia més llum i més vigilància, sobretot a peu", ha explicat. De moment, l'Ajuntament ha arreglat els fanals que no funcionaven. Creuen que això pot ajudar, tenint en compte que, amb les obres de l'AVE, la part del carrer Provença on hi ha el bar del crim s'havia convertit en un lloc tancat i fosc. També s'han vist patrulles dels Mossos d'Esquadra al carrer.

La situació s'ha analitzat en una reunió entre comerciants, veïns i l'Ajuntament que havia de ser ordinària però que ha passat a ser extraordinària, amb convocatòria per als cossos policials. El consistori ha informat en un comunicat que s'ha acordat intensificar les patrulles de proximitat, especialment en els horaris d'obertura i tancament de comerços. A més, la Guàrdia Urbana reforça el control de motos i bicis que circulin per la vorera. A la trobada s'ha descartat la instal·lació de càmeres de videovigilància al carrer.

La regidora de l'Eixample, Assumpta Escarp, ha admès que les obres de l'AVE poden fer augmentar la sensació d'inseguretat, però ha negat que aquesta sigui la causa dels delictes.

Salt, les associacions de veïns preparen accions per denunciar l'onada de robatoris al municipi, on aquest dijous s'ha fet finalment el ple que es va haver de suspendre dilluns per la protesta d'uns 300 veïns. S'han repetit els enfrontaments entre veïns - immigrats i no immigrats- a les portes de l'Ajuntament, i l'alcaldessa ha fet expulsar dos veïns del ple per increpar-la i per no voler apagar els telèfons mòbils.

Al vespre, uns 200 veïns d'origen immigrant s'han concentrat de forma espontània davant de l'Ajuntament per protestar contra el racisme i els escorcolls que la policia local està fent al sector centre. Els concentrats han cridat consignes com "fora racistes" sota la mirada atenta dels agents, que els han vigilat des d'una distància prudent. La mobilització s'ha dissolt quan els líders de cada comunitat han demanat als immigrants que es calmessin i que no s'enfrontessin als agents.

Un altre dels municipis on el clima ha estat tens els últimes dies és el Vendrell. El consistori ha aprovat aquesta setmana un pla de convivència que inclou la creació d'un cos d'agents cívics per a barris amb un elevat índex de població immigrada, com és el cas de Pisos Planas, on el 17 de febrer passat hi va haver una batalla campal entre persones d'origen magrebí i Mossos d'Esquadra.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut