Pla general dels veïns fent guàrdia per evitar l'entrada de les màquines. Imatge del 9 de novembre del 2016. (Horitzontal)
Pla general dels veïns fent guàrdia per evitar l'entrada de les màquines. Imatge del 9 de novembre del 2016. (Horitzontal)

Veïns de Borredà es planten contra la construcció de la depuradora fins que l'ACA no decideixi canviar-la d'ubicació

ACN Borredà.-"Depuradora sí, però a qualsevol lloc no". Amb aquesta premissa, els veïns de Borredà (Berguedà) estan en peu de guerra contra la construcció de la depuradora, prevista en uns terrenys situats a tan sols 90 metres de les cases. Els veïns demanen que l'ACA canviï la ubicació i proposen que es faci en uns altres terrenys, situats a 200 metres d'on ara es vol construir. Segons asseguren, així s'aconseguiria allunyar l'equipament dels habitatges i, a més, s'evitaria l'impacte visual i les pudors. Els treballs haurien d'haver començat aquest dilluns, però els veïns han decidit plantar-se literalment per evitar l'entrada de les màquines. Des de llavors, han organitzat grups de guàrdia per evitar l'inici de les obres fins que no hi hagi un compromís per part de l'ACA. De la seva banda, l'ACA s'ha mostrat "disposada a dialogar", però no a canviar l'emplaçament.

Els veïns de Borredà no volen la depuradora a prop de les seves cases. Per això, han decidit plantar-se i han format grups de guàrdia per evitar que les màquines entrin als terrenys i comencin a construir l'equipament. Les obres haurien d'haver començat aquest dilluns, però l'oposició física dels veïns les han fet aturar. En declaracions a l'ACN, un d'ells, Josep Maria Solano, ha explicat que no estan en contra de la depuradora, però sí de la ubicació on es preveu i proposen que es construeixi en uns terrenys situats a tan sols uns 200 metres d'on es vol fer. Segons Solano, així s'aconseguiria allunyar la depuradora dels habitatges i evitar el seu impacte visual i les pudors. "És curiós que ens estem discutint per uns 180 metres de distància. Diuen que és impossible, però nosaltres creiem que no", ha afegit.En cas que l'ACA es negui rotundament a fer el canvi d'emplaçament, els veïns volen que, com a mínim, la futura depuradora sigui coberta tal com, segons asseguren, s'havia pactat en el projecte inicial.L'Agència Catalana de l'Aigua va aprovar l'any 2003 la construcció de l'estació depuradora d'aigües residuals als terrenys de la Fàbrica de Baix. Solano ha lamentat que, des de llavors, el projecte ha tingut nombroses modificacions i denuncia que, com a veïns, "ens sentim marejats i enganyats". "Seria un problema greu pel negoci"El fill del propietari del restaurant Baix Pirineu, situat entre 70 i 80 metres d'on es vol construir la depuradora, Josep Antoni Gutiérrez, ha explicat que l'equipament podria tenir greus conseqüències sobre el seu negoci, "ja que la gent ve a Borredà a buscar tranquil·litat i paisatge, i això els destorbaria". De la seva banda, l'alcalde de Borredà, Joan Roma, ha declinat fer declaracions i s'ha limitat a dir que la construcció de la futura depuradora només és competència de l'ACA. Disposada a analitzar propostes de millora, però no a canviar l'emplaçament L'Agència Catalana de l'Aigua s'ha mostrat "disposada a dialogar i analitzar propostes de millora de la instal·lació que minimitzin al màxim aquells aspectes". Amb tot, l'ACA no es planteja canviar l'emplaçament "perquè es pugui tirar endavant quan abans aquest projecte que és essencial per garantir el tractament correcte de les aigües residuals de la població de Borredà". Fonts de l'ACA han recordat "que aquesta infraestructura ambiental fa anys que està planificada, programada i prevista al Pla de Sanejament de Catalunya per ser executada i ha passat tota la tramitació prèvia, inclòs el tràmit d'informació pública en què no es va presentar cap al·legació pel que fa a la ubicació ni per part de l'Ajuntament ni dels veïns del municipi".

Anar al contingut