Atenes

Varufakis dimiteix després del "no" per facilitar la negociació de Grècia

El ministre de Finances grec no era ben acceptat a les reunions de l'Eurogrup i plega per ajudar a arribar a un acord

Actualitzat

Sorpresa a Grècia. Varufakis ha dimitit. El ministre de Finances grec ha presentat la dimissió -segons ha dit- per facilitar les negociacions amb la troica.

Poc ben acceptat en les converses a l'Eurogrup, Iannis Varufakis havia anunciat que dimitiria si guanyava el "sí", però, tot i la contundent victòria obtinguda pel seu partit al referèndum grec, ha decidit plegar.

Varufakis ho ha anunciat amb un contundent tuit i un link al seu blog, a l'entrada "Minister No More!" (Ja no sóc ministre!). Hi ha explicat que alguns participants en les converses de l'Eurogrup havien manifestat que preferien la seva "absència" de les reunions i que Tsipras ha considerat "potencialment útil" la idea per arribar a un acord. Per això, ha conclòs:

"És el meu deure ajudar Tsipras a explotar com li sembli més convenient el crèdit atorgat pel poble grec mitjançant el referèndum."

En l'article celebra que el referèndum quedarà a la història com un "moment únic", en el qual un petit país d'Europa es va aixecar contra l'austeritat.

"Portaré amb orgull l'odi que els desperto"

En el seu comiat, Varufakis, que havia explicat que sempre duia a la butxaca la seva carta de dimissió preparada per ser conscient que estava de pas en el càrrec, ha estat fidel al seu estil:

"Els d'esquerres sabem com actuar de forma col·lectiva al marge dels privilegis dels despatxos. Donaré tot el meu suport al primer ministre Tsipras, al nou ministre de Finances i al nostre govern."

Acusat d'arrogant i de donar lliçons als seus col·legues de l'Eurogrup, Varufakis ha dit que marxa "portant amb orgull l'odi que els desperto".

Agraïment de Tsipras per "l'incansable esforç" defensant Grècia

Poc després de l'anunci de Varufakis, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha agraït al fins ara titular de Finances el seu "incansable esforç" a defensar els interessos de Grècia en les negociacions amb els socis. Així n'ha informat el portaveu del govern hel·lè, que ha avançat que, després de la reunió que Tsipras manté amb els líders dels partits polítics grecs, amb excepció dels neonazis, s'anunciarà qui en serà el successor.

"El primer ministre sent la necessitat d'agrair-li (a Varufakis) el seu incansable esforç per defensar la posició i els interessos del govern i del poble grec en unes condicions molt difícils", ha assegurat el portaveu.

Tsipras ha reconegut el "paper líder" que ha jugat Varufakis en les negociacions amb els creditors des que el partit d'esquerres Syriza va guanyar les eleccions generals el 25 de gener.

Des d'aleshores, Varufakis, economista de prestigi, convertit en una estrella mediàtica a tot Europa, ha estat una figura controvertida en les altes esferes financeres i a les reunions de l'Eurogrup.

Per això, el mes d'abril Tsipras ja va decidir reduir el seu protagonisme en les negociacions amb Brussel·les i va donar-li més pes al viceministre de Relacions Internacionals Econòmiques, Euclid Tsakalotos, un fet que aquest dilluns han remarcat els analistes, que opinen que la dimissió de Varufakis no és ni tan inesperada ni tan transcendent. Precisament Varoufakis ha assenyalat Tsakalotos com a possible substitut seu al capdavant del ministeri de Finances.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut