Nova York

Vargas Llosa afirma després de rebre el Nobel que "és un premi a la llengua espanyola"

"És un premi a la llengua en la qual escric" han estat algunes de les primeres paraules en públic de Mario Vargas Llosa després de ser distingit amb el Premi Nobel de Literatura 2010. L'Acadèmia Sueca ha premiat l'autor de "La ciudad y los perros", "La casa verde", "Conversaciones en la catedral" i "La fiesta del chivo", entre moltes altres obres, per la seva manera mordaç de retratar la resistència de l'individu en les diferents estructures de poder. Vargas Llosa és un dels novel·listes i assagistes en llengua espanyola més destacats, i la seva obra literària ha estat traduïda a més d'una trentena de llengües.

Actualitzat
Mario Vargas Llosa, que per motius de feina és actualment a Nova York, s'ha declarat molt agraït i sorprès pel Premi Nobel i l'ha considerat un reconeixement a la llengua espanyola. "Des del primer moment he pensat que no m'estava premiant només a mi, sinó que estava premiant la llengua en la qual escric i la regió d'on vinc". 

L'escriptor peruà ha afegit que el guardó també s'adreça a tota la literatura llatinoamericana, "que des de fa unes quantes dècades té un reconeixement internacional gran". "I em sembla bastant justificat, perquè s'han produït obres literàries d'alt nivell. Així que, segurament, en aquesta decisió hi ha intervingut aquesta idea, que s'havia de fer un reconeixement a una literatura que, avui en dia, és molt creativa", ha afegit.

En una roda de premsa a la seu de l'Institut Cervantes de Manhattan, el premiat ha donat les gràcies "a Espanya" perquè el va "ajudar a ser escriptor".

Vargas Llosa s'ha assabentat de la notícia a dos quarts de sis de la matinada, mitjançant una trucada telefònica que, en el primer instant, ha pensat que podia ser una broma, com la que ha dit que li van fer a Alberto Moravia. Després ja ha vist que no. La notícia l'ha atrapat ja llevat, mentre llegia "El reino de este mundo", d'Alejo Carpentier.

Premi a la mordacitat

L'Acadèmia Sueca ha destacat "la manera mordaç de retratar la resistència, la revolta i la derrota de l'individu en les diferents estructures de poder" de Mario Vargas Llosa, el primer escriptor de parla hispana que guanya el Nobel de Literatura des que ho va fer el mexicà Octavio Paz, el 1990.

Vargas Llosa és un dels novel·listes i assagistes en llengua espanyola més destacats. "La ciudad y los perros", del 1962, ja el va situar entre un dels escriptors més llegits i la seva obra literària s'ha traduït a més d'una trentena de llengües.

Entre altres de les seves obres també destaquen "La casa verde", "La tía Julia y el escribidor", "Pantaleón y las visitadoras", "La fiesta del chivo" o "El paraíso en la otra esquina". L'escriptor és autor de contes, assajos, novel·les i teatre, i ha publicat també les seves memòries, títulades "El pez en el agua". La seva última novel·la, "El sueño del celta", arribarà a les llibreries al mes de novembre.

El Nobel de Literatura 2010 és membre de la Real Academia Española i ha rebut el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres el 1986, el Premi Planeta el 1993 i el Premi Cervantes l'any 1994, entre molts altres. Ara s'hi ha de sumar el Premi Nobel de Literatura. En l'àmbit polític, Vargas Llosa va ser candidat a la presidència del Perú l'any 1990 i va ser derrotat per Alberto Fujimori. Després d'aquesta derrota electoral, Vargas Llosa es va instal·lar a Madrid i va obtenir també la nacionalitat espanyola.

Contra tot pronòstic

El premi a Vargas Llosa s'ha rebut amb sorpresa, tot i que des de fa anys era entre els candidats per optar al guardó. I és que entre els favorits hi havia enguany Cormac McCarthy, autor de "No és país per a vells" o "A la carretera", totes dues portades a la gran pantalla recentment. També s'apostava per l'hongarès Peter Nadas, l'australià Gerald Murnane i el poeta argentí Juan Gelman.

Altres candidats que eren al podi dels deu més ben valorats eren Ko Un, Adonis, Nuruddin Farah o Haruki Murakami, autor de l'èxit de vendes "Tòquio blues".


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut