Brussel·les

Van Rompuy rep l'encàrrec de negociar amb el Parlament Europeu la futura agenda de la Unió

Els estats membres fan l'encàrrec al president del Consell Europeu de pactar el nom del president de la Comissió Europea i l'estratègia de la Unió per als propers anys.

RedaccióActualitzat

Els líders de la Unió Europea han transmès al president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, el mandat de negociar amb l'Eurocambra el nom del futur president de la Comissió Europea i el disseny de l'agenda estratègica de la Unió per als propers anys. Al final de la reunió informal per valorar els resultats a les eleccions de diumenge, el mateix Van Rompuy ha informat que té l'encàrrec de "contactar amb els grups polítics del Parlament Europeu tan bon punt es conformin i quedin escollits".

El president del Consell Europeu ha explicat que a la cimera europea de finals de juny ja presentarà aquesta agenda estratègica, per la qual ja ha rebut aportacions de sis estats de la Unió. "Tots els líders han estat d'acord que és essencial determinar les prioritats per als anys crucials que tenim al endavant", ha apuntat Van Rompuy, que ha subratllat que "es necessita una agenda de treball positiva, basada en el creixement i la creació d'ocupació".

Juncker buscarà el suport de la cambra

Els líders dels grups polítics del Parlament Europeu han encarregat al candidat del Partit Popular Europeu, el luxemburguès Jean-Claude Juncker, que sigui el primer que intenti aconseguir la majoria necessària per a presidir la Comissió. L'Eurocambra ha d'escollir el candidat per majoria i, si Juncker no aconsegueix els suports necessaris, el Consell proposarà un altre candidat.

Per ara, Juncker té l'oposició dels primers ministres del Regne Unit i Hongria, David Cameron i Viktor Orban, mentre que la cancellera alemanya, Angela Merkel, admet que caldrà buscar àmplies majories per a governar Europa.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut