Brussel·les

Van Rompuy proposa blindar la disciplina fiscal com a pas previ als eurobons

El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, s'ha afegit a les tesis "Merkozy" per garantir l'estabilitat financera de la zona euro, però amb matisos. Van Rompuy ha plantejat als 27 estats membres de la UE que blindin la disciplina fiscal a la zona euro com a pas previ a la creació d'eurobons, és a dir, de fer les emissions de deute conjuntament. La proposta, a la qual ha tingut accés Catalunya Ràdio, ja és en mans dels caps d'estat i de govern dels 27.

RedaccióActualitzat
La proposta es recull en un document de cinc pàgines que Van Rompuy ha enviat als socis comunitaris i que s'ha filtrat abans de la cimera europea de dijous i divendres a Brussel·les i l'endemà de la reunió d'Angela Merkel i Nicolas Sarkozy a París, d'on va sortir la idea de refundar els tractats europeus.

Van Rompuy defensa una revisió dels tractats mitjançant dues vies. En primer lloc, una de ràpida i de menys abast, que passa per assegurar que els països de l'euro no sobrepassin els límits de dèficit i deute establerts al Tractat de Lisboa. la decisió es prendria per unanimitat del Consell de la Unió Europea (UE) i no seria necessària la ratificació país per país.

En segon lloc, la via lenta i de més magnitud, destinada als afers més durs, com ara les accions contra els països que incompleixin el límit de dèficit. En aquest cas, es preveuria que tant la Comissió Europea com l'eurozona revisin els pressupostos dels països incomplidors i demanin fer-hi canvis si no s'ajusten als compromisos adquirits amb Brussel·les. En aquest cas, sí que caldria el vistiplau de cadascun dels 27 socis, cosa que obre la porta a referèndums sobre la matèria.

Un cop blindada la disciplina fiscal, arribaria el moment d'emetre deute conjuntament amb la creació dels anomenats eurobons, una idea que encara topa frontalment amb el rebuig d'Alemanya.

Al document, el dirigent europeu demana als 27 que actuïn "ara" per posar fi a la crisi del deute.

Mentrestant, des de Berlín, el secretari del Tresor nord-americà, Timothy Geithner, ha destacat els "senyals encoratjadors" que, segons ell, suposen "els esdeveniments de les dues últimes setmanes a Europa". "Sóc aquí per subratllar fins a quin punt és important per a l'economia americana i l'economia mundial que Alemanya i França se'n surtin a l'hora de construir una Europa més forta", ha remarcat.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut