Sant Joan Despí

"Valor afegit" analitza l'expansió del mercat immobiliari a l'Europa de l'Est

Els països de l'est d'Europa i, especialment, Polònia, s'han convertit en l'objectiu de constructores i promotores que busquen nous mercats on invertir els fabulosos beneficis dels últims anys. El programa de TVC "Valor afegit" ha viatjat fins a Varsòvia per comprovar si el "boom" immobiliari espanyol s'està exportant a l'est.

Actualitzat
Varsòvia va quedar pràcticament arrasada després de la Segona Guerra Mundial. Amb la reconstrucció, només uns quants carrers de la part vella van poder recuperar el seu aspecte original. Ara, amb l'entrada de Polònia a la Unió Europea, la capital torna a estar preparada per viure una segona reconstrucció.

El sector immobiliari espanyol ha vist l'oportunitat de continuar un negoci que, a Espanya, ja comença a presentar signes evidents d'esgotament.

Però trobar una bona oportunitat de sòl a Varsòvia comença a ser tota una proesa. La ciutat ha duplicat preus en els últims dos anys i el centre és intocable. A més, no hi ha pla urbanístic i els promotors no saben què es podrà construir al solar fins que ho pacten amb l'ajuntament i aconsegueixen el certificat d'edificabilitat.

Les grans empreses constructores i promotores han desembarcat a Polònia. Algunes fent promoció d'habitatge i d'altres, comprant constructores locals per estar ben posicionades a l'hora d'aconseguir licitacions d'obra pública.

Metro, rondes, autopistes, pisos, oficines, centres logístics... Hi ha molt per fer i aquí ha vingut tothom a buscar oportunitats. No és una feina fàcil, ni les negociacions, ni aconseguir sòl, ni trobar mà d'obra... però el sector hi veu molt negoci i no se'l vol perdre. Falta saber si tots se'n sortiran en un futur. I si Polònia, governada de moment per la dreta més conservadora decidida a cedir el mínim de sobirania a Europa, serà capaç d'aprofitar els fons de cohesió com va fer Espanya. O si, pel contrari, el gran país de l'Europa de l'Est acabarà tenint una economia més semblant a les de Grècia o Portugal.
Anar al contingut