Ripollès

Vallter 2.000 i Vall de Núria arrenquen una temporada d'esquí marcada per la falta de neu

El bon temps i les relativament altes temperatures dels últims dies han frustrat l'objectiu de la majoria d'estacions d'esquí catalanes d'obrir la temporada aquest cap de setmana. Només dues comencen a funcionar de forma parcial, Vallter 2.000 i Vall de Núria, totes dues al Ripollès. La resta d'estacions estaran pendents de l'evolució del temps per fixar la data d'obertura, que esperen que sigui durant els ponts de la setmana entrant. La falta de neu perjudica les xifres d'ocupació en uns ponts en què s'acostuma a fer caixa.

RedaccióActualitzat
Catalunya obre la temporada d'esquí, però d'una manera testimonial, després d'anys excepcionalment bons, aquesta vegada perquè només hi ha dues estacions amb prou neu a pràcticament tots els Pirineus, Vallter i la Vall de Núria, totes dues al Ripollès.

L'estat de les pistes a Vallter 2.000 és molt bo, amb un 80% del domini esquiable obert i amb gruixos de fins a 80 centímetres. El seu director, Enric Serra, confia en una bona temporada, començant per aquests dies de pont en què assegura que poden "fer el ple". Serra fa càlculs i afirma que si tenen cada dia "entre 3.000 i 4.000 esquiadors, i entre 5.000 i 6.000 persones entre esquiadors i visitants aquí dalt, estaria molt bé, la veritat. I així sembla que serà".

A Vall de Núria només s'ha obert una petita part de les pistes, la zona de debutants, i amb neu artificial. Des de divendres ja s'hi pot arribar amb el cremallera, que ha estat un mes tancat per fer-hi els treballs de manteniment. Mireia Alerm, la responsable comercial, diu que "comptant que és un pont llarg, esperem que ens vagi bé. Tenim una previsió d'uns 8.000 visitants. A part, també cal dir que la previsió al complex hoteler és de mitjana un 60% amb dies del 100% d'ocupació".

Creuant els dits

A la resta de pistes del Pirineu creuen els dits. El temps té ara l'última paraula, i del fet que les temperatures baixin els pròxims dies depèn el calaix d'aquest llarg pont. Altres anys les pistes han ingressat, aquesta setmana de festa, entre el 10 i el 20% del total de la temporada.

La temporada de neu al Pirineu de Lleida està en suspens. La majoria de les estacions preveuen obrir el dia 6 i n'hi ha que, si neva i fa fred, no renuncien a obrir abans. La temporada arrencarà amb la previsió de vendre els mateixos forfets que l'any passat, però en alguns casos a preus més baixos.

Poca ocupació

La crisi, però també el fet que aquest sigui un pont de la Immaculada llarg, i la falta de neu a la major part dels Pirineus deixen els hotels i les cases de turisme rural amb bona part dels llits buits, aquests dies. El Pirineu de Girona s'emporta, de moment, el gruix de les reserves i sobretot el Ripollès, gràcies a l'obertura avui de pràcticament les dues úniques estacions d'esquí que tenen neu. La majoria de reserves es concentren entre els dies 8 i 15 i són de part de turisme familiar, català i francès.

Pel que fa a Barcelona, ni els hotels ni tampoc les cases rurals ompliran. De fet, la previsió és que l'ocupació no arribi ni al 50%. Això és un 20% menys que pel pont de la Immaculada de l'any passat. La Federació d'Agroturisme de les comarques de l'interior de Catalunya calcula que l'ocupació a les cases rurals serà del 40%. Les previsions d'ocupació al Pirineu de Lleida per aquest pont són baixes per la falta de neu, de l'ordre de només el 20%.

El Turisme Rural a les Terres de l'Ebre preveu registrar les pitjors xifres d'ocupació dels últims anys durant el pont de la Puríssima. Aquest any calculen que no arribaran ni al 20% d'ocupació. A la Costa Daurada, la previsió és una mica més optimista. A la zona central es parla d'una ocupació del 60%.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut