Manuel Valls i Emmanuel Macron, fa un any, sortint d'una reunió de govern a l'Elisi (Reuters)
Manuel Valls i Emmanuel Macron, fa un any, sortint d'una reunió de govern a l'Elisi (Reuters)
París

Valls votarà Macron en lloc del candidat del seu partit per evitar que guanyi Le Pen

Totes les enquestes sobre les eleccions franceses preveuen un frec a frec entre l'aspirant de centre i la líder ultradretana que deixa sense opcions el socialista Benoît Hamon

RedaccióActualitzat

L'exprimer ministre francès, el socialista Manuel Valls, no votarà el candidat del seu partit en les eleccions presidencials. Valls ha anunciat que votarà el candidat de centre Emmanuel Macron per evitar el triomf de l'extrema dreta i el populisme. Manuel Valls justifica la decisió de votar Macron i no el candidat dels socialistes, Benoît Hamon, perquè tem un possible triomf de la candidata del Front Nacional, Marine Le Pen. Ho ha dit al canal privat de televisió BFM:

"Considero que no podem córrer cap risc per a la República. Per tant jo votaré Emmanuel Macron perquè vull que la família progressista es mantingui forta i tingui representació, sobretot en la situació actual. És per això que actuo així. Abans que res, hi ha un risc de victòria del Front Nacional."

Emmanuel Macron ha agraït el gest de l'exprimer ministre socialista:

"És un suport que agraeixo molt i que crec que reflecteix el que ja vaig indicar fa mesos. Que les eleccions primàries no van servir per reagrupar l'esquerra. I això vol dir que els socialdemòcrates i les dones i homes d'esquerres responsables estan a punt per inscriure's en un procés que és el meu."

De moment, totes les enquestes vaticinen un frec a frec entre Macron -fins a l'agost ministre d'Economia d'Hollande-  i Le Pen a la segona volta de les eleccions, el 7 de maig.

El partit carrega contra Valls

El Partit Socialista ha lamentat oficialment la decisió de Valls. El primer secretari, Jean-Christophe Cambadelis, ha dit sentir-se "trist" per no haver pogut convèncer l'exprimer ministre perquè voti Hamon. Segons Cambadelis, "el nostre candidat després de les primàries i de la convenció unànime dels socialistes és Benoît Hamon. Ell ha de representar tots els socialistes, els radicals i tots els ecologistes."

Alguns dels barons del partit han estat més contundents contra l'excap del govern. L'exministre Arnaud Montebourg, que també va disputar les primàries al gener, afirma: "Tothom sap ara el que val un compromís firmat per l'honor d'un home com Manuel Valls: res. Això és el que val un home sense honor." La diputada Karine Berger no ha estat més amable: "Només un adjectiu qualifica el comportament de Valls: miserable."

Qui es queda una mica despenjat en aquests sondejos és el candidat de la dreta, François Fillon, assetjat per la justícia. Ara se sap que la seva dona, Penelope, ha estat imputada per l'escàndol de les feines suposadament fictícies que feia com a assistenta parlamentària. Aquesta decisió s'ha pres dues setmanes després que el seu marit també fos imputat en el mateix cas, que ha perjudicat la imatge del candidat conservador en la campanya electoral.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut