París

Valls parla de "risc químic" i no descarta que hi hagi altres grups terroristes actius

El primer ministre justifica davant l'Assemblea francesa l'allargament de les mesures excepcionals durant tres mesos

RedaccióActualitzat

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha alertat aquest dijous davant l'Assemblea Nacional de França que "pot haver-hi risc d'armes químiques o bacteriològiques". Valls ha justificat d'aquesta manera l'aprovació del projecte de llei per allargar l'aplicació de l'estat d'emergència durant tres mesos a partir de dijous de la setmana vinent.

Aquesta tarda, Valls ha admès que no es pot descartar que altres grups vinculats als atemptats del divendres a París continuïn actius. Ho ha dit durant l'informatiu de màxima audiència de la cadena "France 2":

"No sabem si hi ha altres grups d'individus, grups de guerra. Podem imaginar-ho. L'amenaça serà llarga i permanent, però guanyarem aquesta guerra"

El primer ministre també ha assenyalat que dir que no hi ha risc "seria mentir als francesos".

En aquesta entrevista a "France 2", Valls ha indicat que alguns dels autors dels atemptats es va aprofitar de la crisi migratòria per penetrar en el país:

"Aquests individus es van aprofitar de la crisi dels refugiats, principalment en el moment del caos, potser perquè alguns d'ells es colessin."

Les mesures aprovades aquest dijous al Parlament francès ja s'apliquen des de l'endemà dels atemptats, de manera que es continuarien fent escorcolls domiciliaris sense necessitat d'autorització judicial -ja se n'han fet més de 400- i també es podrà confinar al seu domicili els sospitosos de portar a terme accions que es considerin perilloses, cosa que fins ara s'ha aplicat a 118 persones. A més, els policies francesos podran portar la seva arma en tot moment, fins i tot quan no estan de servei, i es permetrà la revisió dels ordinadors de les persones sospitoses. Ara, però, la mesura haurà de ser ratificada al Senat.

Risc d'armes químiques o bacteriològiques

Manuel Valls ha defensat davant l'Assemblea Nacional l'allargament de l'estat d'emergència i ha advertit que els terroristes poden fer atacs químics o bacteriològics.

"Actualment no s'ha d'excloure res. Ho dic amb totes les precaucions que s'imposen, però ho sabem i ho tenim en compte: pot haver-hi risc d'armes químiques o bacteriològiques."

Valls ha recordat que França va ser atacada divendres com mai ho havia estat en els últims anys i això necessita una resposta forta, sense febleses i sense dubtes. En aquest sentit, ha defensat les mesures introduïdes al projecte de llei per la situació de "guerra" que es viu:

"Estem en guerra. Una nova guerra, exterior i interior, en què el terror és el primer objectiu i la primera arma. És una guerra en què el front de combat es desplaça constantment i està al cor de la nostra vida quotidiana."

El cap de l'executiu ha assegurat també que es tracta d'una "guerra planificada i portada a terme per un exèrcit de criminals" amb la "novetat" de la manera d'operar, que "evoluciona sense parar".

"La macabra imaginació dels que donen ordres no té límits: fusell d'assalt, decapitació, bombes humanes, armes blanques... O tot a la vegada, perpetrat per individus, comandaments particularment organitzats."

En el seu discurs davant l'Assemblea, el primer ministre francès ha assegurat que l'activitat terrorista serà perseguida i portada als jutjats:

"Aquests registres es faran a totes les persones que tinguin un compromís o hagin donat suport al moviment jihadista. Totes les armes descobertes, tota la documentació que faci apologia del terrorisme, tots els elements que tinguin a veure amb activitats terroristes, seran perseguits i portats als jutjats".

Sigui com sigui, Manuel Valls ha defensat que les mesures són "estrictament necessàries":

"La seguretat és la primera de les llibertats. És per aquesta raó que altres llibertats han estat o poden ser temporalment limitades, dins d'unes mesures estrictament necessàries."

El govern francès també ha decidit prohibir, per motius de seguretat, les manifestacions previstes amb motiu de la Cimera del Clima, que se celebrarà a París a partir de finals de mes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut